Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Prikkelbaar darmsyndroom

Prikkelbaar darmsyndroom (PDS) wordt soms ook ‘spastische darm’, ‘spastisch colon’ of Irritable Bowel Syndrome (IBS) genoemd. PDS is de meest voorkomende chronische darmstoornis. Medisch gezien is PDS geen ernstige aandoening. Dat neemt niet weg dat de buikklachten bij PDS erg vervelend kunnen zijn en u kunnen beïnvloeden in uw dagelijks functioneren.

 

Oorzaken

De oorzaak van PDS is nog niet precies bekend. Meerdere factoren tegelijkertijd kunnen een rol spelen. Er is altijd sprake van een gestoorde (spastische) beweging van de darm, waardoor verstopping of juist diarree kan ontstaan. Meestal is er ook sprake van een extra gevoelige darmwand.Symptomen

PDS is een aandoening die verschillende klachten kan geven. De klachten verschillen per persoon en vaak van tijd tot tijd. Vaak verergeren de klachten in periodes van stress of drukte. De meest voorkomende klachten zijn:

 • (krampende) buikpijn;
 • verstopping;
 • diarree;
 • opgeblazen gevoel;
 • opboeren, winderigheid en gerommel in de buik.

 

Daarnaast kunt u ook last hebben van klachten die niet direct met de darm te maken hebben, zoals zuurbranden, vermoeidheid, psychische problemen, hoofdpijn en het gevoel een brok in de keel te hebben.


Diagnose

De arts kan de diagnose PDS alleen stellen als er bij onderzoek geen zichtbare afwijkingen zijn gevonden en uw klachten aanhouden. De klachten moeten al langer dan zes maanden bestaan en de buikpijn of een onaangenaam gevoel in uw buik zijn drie maanden actief aanwezig. Verder moet u tenminste twee van de volgende drie symptomen hebben:

 • De klachten worden minder nadat u naar het toilet bent geweest;
 • De klachten hangen samen met een wisselend ontlastingpatroon (diarree, verstopping of beide);
 • De klachten hangen samen met een verandering van de vorm van de ontlasting: te hard of waterig.

 

Symptomen die de diagnose versterken zijn:

 • abnormale ontlasting;
 • slijm zonder bloed;
 • opgeblazen gevoel, opgezette buik.

 

Andere ziekten moeten op basis van uw verhaal, lichamelijk onderzoek en eventueel aanvullende onderzoeken, zijn uitgesloten of onwaarschijnlijk zijn. Voorbeelden van aanvullend onderzoek zijn:


Behandeling

Er is geen medicijn dat PDS in één keer kan oplossen. Het doel is om de klachten onder controle te krijgen, zodat u er zo min mogelijk last van heeft. De basis daarvan is een goede ‘zelfzorg’. Daarmee bedoelen we dat u zelf moet leren wat voor u de beste aanpak is: welke dieetadviezen u wel/niet helpen, of u baat heeft bij medicijnen, of u met andere behandelingen grip krijgt op uw klachten, enzovoort. De belangrijkste adviezen, diëten en behandelingen hebben we voor u verzameld in de folder ‘Chronische buikpijnklachten: advies en informatie’ (foldercode: INT-178). Meer informatie over enkele diëten en behandelingen vindt u ook via de knoppen in de rechterkolom van deze pagina.

 

Meer informatie

Meer informatie over PDS vindt u in de folder ‘Chronische buikpijnklachten: advies en informatie’ (foldercode: INT-178). Voor meer informatie kunt u ook kijken op de website van de Prikkelbare Darm Syndroom Belangenvereniging: www.pdsb.nl en de Maag- Lever- Darmstichting: www.mlds.nl.

 Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print