Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Heupprothese operatie

Als u een versleten heup heeft, kan de orthopedisch chirurg u adviseren om een totale heupprothese (kunstheup) te laten plaatsen. Meer dan 90 procent van de mensen met een kunstheup is sinds de operatie de pijn kwijt en ervaart een betere bewegelijkheid van de heup.

 

Waarom een heupprothese?

Een heupprothese kan nodig zijn als u last heeft van:

  • een versleten heup (artrose van de heup). Als het kraakbeen in het gewricht slijt, kunnen de botten niet meer soepel langs elkaar glijden. Het bewegen wordt dan steeds moeilijker en pijnlijker. Dit is de meest voorkomende reden voor een heupoperatie.
  • een breuk van de dijbeenhals (collum fractuur). Deze breuk kan ontstaan door een ongeval of door osteoporose (botontkalking). Omdat zo'n breuk vaak heel moeizaam herstelt, kan de orthopedisch chirurg een heupprothese-operatie adviseren.
  • een verstoorde doorbloeding van de heupkop (avasculaire heupkopnecrose). Door deze aandoening wordt het bot zacht en zakt de heupkop in elkaar. Meestal treedt de aandoening spontaan op, zonder dat er een oorzaak kan worden gevonden. Oorzaken kunnen soms zijn: medicijngebruik (prednison of afweerverminderende medicatie), alcoholisme en caissonziekte bij duikers.

 

Voorbereiding

Het is belangrijk dat u goed en veilig wordt voorbereid op de operatie. Daarom brengt u enige tijd vóór de opname in het ziekenhuis een bezoek aan de afdeling Preoperatieve Screening (POS). U moet zich thuis op de operatie voorbereiden. In het informatieboekje ‘Straks… Een nieuwe heup’ (foldercode: ORP-011) kunt u lezen hoe u dat moet doen. In dit boekje vindt u ook alle informatie over uw afspraak bij de fysiotherapeut voor de operatie. Bekijk ook alle voorlichtingsfilmpjes op onze website over de gang van zaken rondom de operatie.

 

Hoe verloopt de operatie?

U wordt voor deze operatie opgenomen op de verpleegafdeling Orthopedie A8 Zuid. De operatie zelf vindt plaats in het Operatiecentrum. Een operatie voor een heupprothese wordt meestal uitgevoerd met een ruggenprik. De anesthesioloog zorgt er voor dat u tijdens de operatie slaapt.

 

In het Jeroen Bosch Ziekenhuis wordt u geopereerd door een ervaren team. Tijdens de heupprothese-operaties wordt de orthopedisch chirurg bijgestaan door operatieassistenten die zich speciaal hebben toegelegd op orthopedische operaties. Er wordt geopereerd in een speciale operatiekamer. En voor iedere individuele patiënt is er een passende prothese. Met behulp van moderne röntgentechnieken kan heel nauwkeurig worden vastgesteld welk type en maat prothese u nodig heeft.

 

Na de operatie

Na de operatie wordt u naar de uitslaapkamer gebracht. Als zich goed voelt, wordt u teruggebracht naar de verpleegafdeling. Na uw operatie revalideert u onder begeleiding van een fysiotherapeut. U kunt overdag gebruik maken comfortabele relaxstoelen en van de huiskamer op de verpleegafdeling. In het informatieboekje ‘Straks… Een nieuwe heup’ (foldercode: ORP-011) leest u meer over wat er gebeurt de eerste dagen na de operatie, welke oefeningen u van de fysiotherapeut krijgt, waar u op moet letten als u weer thuis bent en wanneer u contact op moet nemen met het ziekenhuis.

 


Zie ook

Afdelingen

Patiëntenfolders

Zoeken

Print