Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Klompvoet

Bij een klompvoet (pes equinovarus adductus) heeft de voet bij de geboorte een afwijkende stand. Deze aandoening komt vrij regelmatig voor, namelijk bij ongeveer 1 op de 800 kinderen. Het komt tweemaal zoveel voor bij jongens als bij meisjes. Jongens hebben vaker 2 klompvoetjes.

 

De benaming klompvoet is soms verwarrend voor mensen die er niet eerder mee te maken hebben gehad. Zij stellen zich een vormloos klompje voor. Bij een klompvoet heeft de voet echter alleen een afwijkende stand. Deze stand is heel herkenbaar:

  • de voet staat naar beneden gekanteld
  • de voet staat naar binnen gekanteld
     

Een klompvoet kan ontstaan door de ligging van een baby in de baarmoeder of door een verstoring van de zenuwvoorziening van het voetje tijdens de zwangerschap. Meestal is echter niet te achterhalen wat de oorzaak van een klompvoet is. Wel speelt erfelijkheid een rol.Diagnose

De diagnose is vrijwel altijd duidelijk door de typische stand van de voet. Soms is een klompvoet al te zien op de zwangerschapsecho. Het is heel belangrijk dat de behandeling van een klompvoetje snel begint, al enkele dagen na de geboorte. Daarom wordt uw kind direct na de geboorte onderzocht door de huisarts, verloskundige, gynaecoloog of kinderarts. 

 

Gipskamer


Behandeling

De orthopeden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis behandelen een klompvoet met de Ponseti methode. Bij deze methode wordt het voetje eerst met behulp van gips steeds verder in de juiste stand gebracht. Dit duurt 5 tot 6 weken. Daarna volgt een kleine operatie waarbij de achillespees wordt doorgesneden en het voetje opnieuw 3 weken in het gips gaat. Tenslotte draagt het kindje nog gedurende een aantal jaren een beugel met schoentjes. De eerste drie maanden 22 uur per dag en daarna alleen tijdens het slapen.

 

Meer informatieZie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Lees voorLees voor | Print