Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Kasper Janssen - Sportarts

Kasper Janssen

Door te sporten ben je beter in balans   

Sinds januari 2010 werk ik als sportarts in het Sportmedisch Centrum JBZ. Samen met Maikel van Wijk heb ik de uitdaging aangenomen om het Sportmedisch Centrum verder uit te bouwen. Sinds anderhalf jaar zit het centrum in de Flik Flak sporthal, een prachtige accommodatie in de Maaspoort. Wij richten ons momenteel vooral op blessureconsulten en sportmedische onderzoeken voor diverse sporters.

 

Geheel

Belasting en belastbaarheid zijn belangrijke begrippen voor mij als sportarts. Als iemand bij mij komt met een blessure, kijk ik naar het geheel. Wat vraagt die persoon van zijn lichaam, wat voor hardloopschoenen draagt hij, hoe traint hij, enzovoort. Indien nodig neem ik een inspanningstest af. Op basis van al deze informatie geef ik een behandel-/sportadvies. Onlangs kwam een vrouw bij mij, die al een jaar geleden was gestopt met hardlopen. Na twee kruisbandoperaties  bleef ze last van de knieën en de onderrug houden. Ik heb haar onder meer op de loopband laten lopen en gekeken naar de stabiliteit van het bekken. Dat heeft geresulteerd in tips en oefeningen en het advies minder zwaar te trainen en andere sporten ernaast te doen. Nu loopt ze weer met plezier.

 

Herstelvermogen

Op de middelbare school was ik goed in biologie. Ik vond het fantastisch om te zien hoe slim het lichaam in elkaar zit. Het herstelvermogen van het lichaam is enorm. Je staat er versteld van hoeveel het lichaam kan hebben. Ik had al vroeg iets met gezondheid en was een voortdurende bron van gevraagde en ongevraagde tips en adviezen. Van daaruit was het een kleine stap naar de studie geneeskunde. In die periode heb ik ook vrij fanatiek geroeid, waardoor ik belangstelling kreeg voor de inspanningsfysiologie. Na een co-schap chirurgie in Suriname wist ik het zeker; ‘Ik word geen chirurg, maar sportarts!’. In negen van de tien gevallen is een operatie niet nodig. Met een beetje hulp kan iemand zelf veel doen om te herstellen van een blessure.

 

Onderzoek

Mijn promotie-onderzoek test de waarde van maatregelen die moeten voorkomen dat mensen die hun enkel verstuikt hebben, opnieuw door hun enkel gaan. Proefpersonen krijgen een sportbrace of oefeningen of een combinatie daarvan en worden een jaar lang gevolgd. Het gaat om mensen die behandeld zijn door de huisarts of fysiotherapeut en weer gestart zijn met sporten. Vaak krijgen sporters met een enkelverstuiking onvoldoende aandacht, omdat het gezien wordt als een onschuldige blessure. Ons onderzoek moet aantonen welke aanvullende behandeling de beste is. Het is leuk om op deze manier theorie en praktijk te kunnen combineren. 

 

Sport

Sport is voor mij erg belangrijk. Als ik voor lastige keuzes sta of het erg druk heb, kan ik me heerlijk afreageren en opladen door sport. Door te sporten voel ik me beter in balans. Vroeger deed ik veel aan teamsport, zoals voetbal of roeien. Nu is het meer duursport, zoals hardlopen en wielrennen. Vorig jaar heb ik met een groepje vrienden een aantal colletjes beklommen in de Alpen. ‘The spinning doctors’ noemen we onszelf. Zelf woon ik, vanwege m’n twee banen in Den Bosch en Amsterdam, in Utrecht. Soms een beetje hectisch, maar ik blijf wel in beweging.


Opgetekend door Celia Noordegraaf, clustermanager Marketing & Communicatie, op 26-05-2010. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.


Zoeken

Lees voorLees voor | Print