Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

CTG-onderzoek

Een CTG is een hartfilmpje van een ongeboren kindje. Met een CTG kan het kloppen van het hart (de hartfrequentie) van uw kindje worden geregistreerd. Daarnaast kan ook eventuele weeënactiviteit bij u worden vastgesteld. Een CTG kunnen we maken tijdens de zwangerschap of bevalling.

 

Voorbereiding

Bij een CTG moet de buik vrijgemaakt moet worden. We raden u daarom aan om makkelijke kleding te dragen. Verder hoeft u zich niet speciaal voor te bereiden op dit onderzoek.

 

Hoe verloopt het onderzoek?

U krijgt twee banden om uw buik. Eén voor de registratie van de harttonen van uw kindje; de andere voor de registratie van harde buiken of weeën. Als de vliezen gebroken zijn, dan kan de hartfrequentie ook via een draadje op het hoofdje van het kind worden geregistreerd. Het hartfrequentiepatroon geeft informatie over de conditie van uw kindje. Is die niet goed, dan zal uw kindje met zijn of haar hartslag op een bepaalde manier op de weeënactiviteit van de moeder reageren. De hartslag kan bijvoorbeeld langzamer worden na een wee.

 

STAN® registratie

Tijdens de bevalling kan naast een CTG ook gebruik gemaakt worden van de zogenaamde STAN® registratie. Het apparaat laat zien of er sprake is van een dreigend zuurstoftekort bij de baby. Door het gebruik van de STAN® kan het aantal onnodige keizersnedes en vaginale kunstverlossingen, bijvoorbeeld de verlossing met een vacuümpomp, worden verminderd. Ook is het mogelijk eerder een baby in nood te signaleren.

 

Micro-bloedonderzoek

Tijdens de bevalling moet soms een micro-bloedonderzoek (MBO) van het kindje worden uitgevoerd. Hierbij wordt een heel klein sneetje gemaakt in de huid van het hoofdje van de baby. Een druppeltje bloed wordt opgevangen en in het laboratorium onderzocht op de hoeveelheid zuurstof die erin voorkomt. De ingreep is lastig uit te voeren en onprettig voor moeder en kind. Door het gebruik van de STAN® zijn er niet veel micro-bloedonderzoeken meer nodig.

 


Zoeken

Print