Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Bloed in de urine (hematurie)

Als de urine rood verkleurd is, komt dit vaak door bloed in de urine. Maar ook na het eten van voedingsmiddelen met veel kleurstof (bijvoorbeeld rode bietjes) kan de urine rozerood verkleuren. Of na gebruik van bepaalde geneesmiddelen. Andersom komt het ook voor dat de urine normaal van kleur is, maar dat er toch bloed in de urine blijkt te zitten. Het gaat dan om spoortjes bloed die met het blote oog niet zichtbaar zijn.

 

Bloed in de urine, zichtbaar of onzichtbaar, wordt hematurie genoemd. Bloed in de urine kan een teken zijn van een aandoening die een (milde) bloeding veroorzaakt in de urinewegen (de nieren, de urineleiders, de blaas, de plasbuis, of bij mannen; de prostaat).

 

De hoeveelheid bloed in de urine zegt weinig over (de ernst) van de oorzaak. De oorzaak kan variëren van onschuldig (bijvoorbeeld een blaasontsteking) tot verontrustend (bijvoorbeeld kanker). Raadpleeg daarom altijd de huisarts.

 

Oorzaken

Er zijn veel aandoeningen waarbij bloed in de urine kan optreden. De meest voorkomende oorzaken zijn:

 

Bloedverdunners en hematurie

Soms wordt gedacht dat medicijnen ook hematurie kunnen veroorzaken. Dit is echter niet het geval. Bloedverdunnende medicijnen (bijvoorbeeld carbasalaat, acetylsalicylzuur, fenprocoumon, acenocoumarol) zorgen er wel voor dat een bloeding, wat de reden ook is, heviger zal zijn. Het bloedverlies zal bij gebruik van deze middelen sneller opvallen. Het is dus belangrijk altijd contact op te nemen met de huisarts als er sprake is van bloed in de urine, zodat de oorzaak van het bloedverlies onderzocht kan worden.Diagnose

Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk, die meer duidelijkheid kunnen geven over de oorzaak van het bloedverlies.

 

Urine-onderzoek

Algemeen onderzoek van urine
Er zijn speciale stripjes waarmee onderzocht kan worden of er bloed in de urine zit. Het stripje wordt even in de urine gedompeld. Deze zogenaamde Dipstick-test geeft alleen aan of de rode verkleuring in de urine wordt veroorzaakt door bloed, of niet.

 

Urine-sediment
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar de cellen in de urine, waaronder de rode bloedcellen. Soms kan zelfs aan de vorm van de rode bloedcellen al een oorzaak worden vermoed. Als er bijvoorbeeld door een nierziekte rode bloedcellen mee ‘ontsnappen’ in de urine, dan geeft dat een verandering van de vorm van de rode bloedcel.

 

Urinekweek
Als er sprake is van een infectie, zitten er bacteriën in de urine. Door urine ‘op kweek’ te zetten, kunnen deze bacteriën zichtbaar worden gemaakt.

 

Urine-cytologie
Bij dit onderzoek wordt gekeken naar afwijkende cellen in de urine. Als er afwijkende cellen zijn, afkomstig van de binnenbekleding van de blaas of urineleiders, is er mogelijk sprake van een vorm van kanker.

 

Beeldvormend onderzoek

Echografisch onderzoek van de nieren
Bij een echografie worden nieren en blaas in beeld gebracht met behulp van geluidsgolven. Zo kunnen mogelijke oorzaken van hematurie in de nieren en blaas worden ontdekt, zoals (nier-)stenen of kanker.

 

CT-nieren
Bij een CT-scan van de nieren krijgt u een contrastvloeistof ingespoten in een ader in de arm. Door het contrastmiddel kunnen er met de CT-scan goede afbeeldingen gemaakt worden van de nieren, urineleiders en in iets mindere mate de blaas. Zo kunnen stenen, tumoren (gezwellen) en andere mogelijke oorzaken van hematurie aan het licht gebracht worden.

 

Cystoscopie

De beste manier om afwijkingen die in de urineblaas zelf zitten aan te tonen, is door het kijken in de blaas. Dit onderzoek heet een cystoscopie. Bij dit onderzoek wordt een dunne holle buis (cystoscoop) via de plasbuis in de blaas gebracht. Aan het uiteinde van de buis bevinden zich verlichting en een lens. Via de cystoscoop kan de specialist de binnenzijde van de plasbuis en de blaas bekijken. Het onderzoek vindt poliklinisch plaats.


Behandeling

Als de oorzaak voor het bloed in de urine is gevonden, zal de uroloog met u bespreken welke behandelingen mogelijk zijn.Zie ook

Zoeken

Lees voorLees voor | Print