Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Spataderen (varices)

Spataderen zijn verwijde aderen. Ze komen vooral voor in de benen. Spataderen zien eruit als blauwe, gekronkelde koorden, die soms op de huid lijken te liggen. De medische naam voor spataderen is ‘varices’. In de aderen zitten kleppen die er voor zorgen dat het bloed alleen naar boven kan stromen, in de richting van het hart.

 

Als de kleppen niet goed meer werken, kan het bloed naar beneden gaan. De druk op de aderen in het been wordt naar beneden steeds groter. Alle zijtakjes van de aderen komen onder een hogere druk te staan en gaan uitzetten. Ze zijn vervolgens op de huid te zien als ‘spataderen’.

 

Spataderen komen veel voor. Meer dan twee miljoen mensen in Nederland hebben er last van. Van hen is 75 procent vrouw. Veel vrouwen krijgen last van spataderen tijdens de zwangerschap. Andere oorzaken zijn roken, veel staan (staand beroep), weinig lichaamsbeweging en overgewicht. Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg om spataderen te krijgen.Symptomen

Vaak geven spataderen geen klachten. Maar veel mensen vinden het er niet mooi uitzien. Sommige mensen met spataderen hebben jeuk of pijn of een onrustig gevoel in het onderbeen, soms met krampen. Ook kan men dikke enkels krijgen in de loop van de dag of de avond. Soms kan er huiduitslag ontstaan, of een verkleuring (bruine vlekken), of kan er zich een aderontsteking of een spataderbloeding voordoen. In het ergste geval ontstaat er een 'open been'. Dan is er een huidzweer die maar niet wil genezen.


Diagnose

Om te bepalen hoe het met de beenvaten is gesteld, wordt een duplexonderzoek gedaan. Dit onderzoek met ultrageluidsgolven geeft informatie over de doorgankelijkheid van de bloedvaten, de stroomrichting van het bloed en de functie van de kleppen. Het onderzoek is pijnloos, onschadelijk (geen stralen) en wordt poliklinisch uitgevoerd.

 


Behandeling

Heeft u een verwijzing van de huisarts voor behandeling van uw spataderen? Neem dan contact op met de Spataderpolikliniek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Op de Spataderpoli werken ervaren dermatologen en vaatchirurgen die gespecialiseerd zijn in de behandeling van spataderen. U bent in deskundige handen.

 

Er zijn meerdere methoden om spataderen te behandelen, zoals inspuiten (scleroseren), opereren onder algehele of lokale verdoving (strippen, crossectomie of Müller-techniek), of laserbehandeling. Al deze technieken worden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis toegepast.

 

Welke behandeling in uw geval mogelijk is, hangt onder andere af van de uitkomst van het vaatonderzoek.

 

Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Lees voorLees voor | Print