Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Nachtdialyse

Binnen het dialysecentrum bestaat de mogelijkheid om 's nachts te dialyseren. Er zijn 's nachts zeven dialyseplaatsen beschikbaar waar patiënten kunnen dialyseren volgens een vast schema. De dialyse in de nacht duurt gemiddeld 7 uur. Er zijn 's nachts twee dialyseverpleegkundigen aanwezig. Onderzoek toont aan dat vaker en/of langere hemodialysebehandeling positieve effecten heeft op de kwaliteit van leven. De meeste patiënten die 's nachts dialyseren komen ook eenmaal per week overdag dialyseren. De reden hiervoor is dat de nefroloog alleen overdag langskomt bij zijn of haar patiënten.   

 

Voordelen

Nachtdialyse biedt patiënten op lichamelijk en psychosociaal vlak veel voordelen. U hoeft bijvoorbeeld minder medicatie te gebruiken, heeft minder bloeddrukproblemen en blijft beter op gewicht. Dat komt doordat het dialyseren langer duurt en het dus in een rustiger tempo gaat.

 

Het psychosociale voordeel ligt voornamelijk in het feit dat u meer vrijheid heeft, kunt gaan werken of studeren en meer aanwezig bent in het gezin. Het dialyseren gebeurt immers op een tijdstip dat u normaliter slaapt en daardoor maakt het minder inbreuk op uw leven.

 


Zoeken

Print