Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Eerste Nederlandse IVM baby geboren in Jeroen Bosch Ziekenhuis

Gynaecoloog Jan Peter de Bruin met de eerste IVM baby

vrijdag 11 december 2009

Gisteravond is in het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Den Bosch de eerste baby geboren uit een zwangerschap die met in vitro maturatie (IVM) tot stand is gekomen. Moeder en kind zijn in goede gezondheid. Bij deze voor Nederland nieuwe methode worden de eicellen van de vrouw buiten het lichaam gerijpt. De methode is een alternatief voor in vitro fertilisatie (IVF) waarbij de eicellen met behulp van hormooninjecties in het lichaam van de vrouw tot rijping worden gebracht.

 

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt IVM, in samenwerking met het IVF laboratorium van het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg, als eerste ziekenhuis in Nederland aan in het kader van een onderzoek. De techniek is naar verwachting minder belastend, veiliger en goedkoper dan IVF.

 

Geen hormonale stimulatie

Bij in vitro maturatie worden onrijpe eicellen uit de eierstokken verkregen en in het laboratorium tot rijping gebracht voordat zij worden bevrucht met zaadcellen. De ontstane embry’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder van de vrouw. De vrouw hoeft geen hormonale stimulatie van de eierstokken te ondergaan zoals bij IVF het geval is, waardoor de behandeling veel minder belastend is.

 

Onderzoek

In het buitenland wordt IVM al langer gebruikt  Wereldwijd zijn naar schatting zo’n 2000 baby’s met behulp van IVM geboren. In Nederland is pas sinds kort officiële toestemming gekomen voor het toepassen van de techniek. Deze stap is gezet omdat er in het buitenland goede resultaten werden geboekt. Hoewel de gezondheid van IVM kinderen in het buitenland goed is, is de duur van de vervolgonderzoeken nog slechts beperkt tot de leeftijd van twee jaar.

 

De techniek mag in Nederland daarom alleen nog worden gebruikt in het kader van onderzoek. Daarvan is de eerste fase in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het St. Elisabeth Ziekenhuis gestart. Ook zullen de Isala Klinieken in Zwolle deel gaan nemen aan het onderzoek. Bij 50 paren wordt gekeken hoeveel zwangerschappen er ontstaan.

 

Selecte groep patiënten

Als er 5% doorgaande zwangerschappen zijn, wordt de tweede fase van het onderzoek gestart. Daarin worden er 400 paren behandeld. Het gaat hierbij om een selecte groep vrouwen die bij hormoonbehandeling meer kans hebben op ernstige bijwerkingen, doordat teveel eicellen rijpen. Landelijk gaat het dan om zo’n 1600 patiënten per jaar. In het kader van het onderzoek heeft het Jeroen Bosch Ziekenhuis zich ook gecomitteerd aan een goede follow-up van de kinderen tot ze een leeftijd van 5 jaar hebben bereikt.

 

IVF versus IVM

De methode is een goed alternatief voor IVF, ook wel reageerbuisbevruchting genoemd. Bij deze techniek worden de eicellen in het lichaam met behulp van hormoonbehandeling tot rijping gebracht. Deze techniek kent vanwege de hormoonbehandeling een aantal bijwerkingen zoals verandering in het humeur en pijnlijke onderbuik. Ovariele hyperstimulatie, waarbij de eierstokken ongewild worden overgestimuleerd, is de ernstigste bijwerking. Doordat de eicellen bij IVM buiten het lichaam worden gerijpt, is hormoonbehandeling niet noodzakelijk.


Zoeken

Print