Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Cytologie

Cytologie

Cytodiagnostisch onderzoek is een microscopische beoordeling van cellen. Bij cytologisch onderzoek wordt onderscheid gemaakt tussen de zogenaamde gynaecologische en de niet-gynaecologische cytologie. Met behulp van de gynaecologische cytodiagnostiek doet men onderzoek naar afwijkingen van de baarmoederhals. Niet-gynaecologische cytologie betreft het cytologisch onderzoek van cellen in lichaamsvochten, cellen uit zwellingen (punctaten) en afstrijken van slijmvliezen.

 

Lichaamsmateriaal voor cytologisch onderzoek kan op verschillende wijzen worden verkregen:

  1. als vocht dat op al dan niet natuurlijke wijze het lichaam verlaat, bijvoorbeeld urine;
  2. als afstrijk van een bepaald orgaan, bijvoorbeeld de baarmoederhals, het zogenaamde  'uitstrijkje
  3. door middel van het prikken van een orgaan met een dunne holle naald, waarmee cellen uit het betreffende orgaan worden gezogen, de dunne naald aspiratie.
     

Doordat het lichaamsmateriaal voor cytologisch onderzoek op eenvoudige wijze verkregen kan worden, is dit een voor de patiënt snelle en weinig belastende ingreep. Het verkregen lichaamsmateriaal wordt binnen het cytologisch laboratorium verwerkt tot een preparaat dat onder de microscoop beoordeeld kan worden. Hiervoor maakt het laboratorium gebruik van verschillende technieken zoals dunne laag cytologie. Met behulp van deze kwalitatief hoogwaardige techniek kunnen op een glaasje cellen worden aangebracht van één cellaag dik.

 

Deze cellen worden vervolgens gekleurd met een aantal kleurstoffen, zodat ze onder de microscoop te bekijken zijn. Hierbij wordt gezocht naar cellen die afwijkingen vertonen ten opzichte van het normale celbeeld. De bevindingen worden in een diagnose en een advies vastgelegd. Deze onderzoeksresultaten worden elektronisch of per post naar de behandelend arts verstuurd. Doorgaans is de uitslag van een onderzoek na vijf werkdagen bij de behandelend arts bekend.


Zoeken

Lees voorLees voor | Print