Verwenzorg

Verwenzorg... Het is nét dat beetje aandacht dat mensen opfleurt. In het Jeroen Bosch Ziekenhuis organiseren we regelmatig 'verwenzorgacties'. 

Waar komt Verwenzorg vandaan?

Verwenzorg komt niet uit de lucht vallen. Het heeft al een – weliswaar kleine – historie.  Jan Bastiaanse was tot zijn overlijden, op 18 juli 1997, directeur van het Landelijk Centrum Verpleging en Verzorging. Hij droeg met verve de verwentheorie uit. Hij bracht het als tegenhanger van de alom beleden zelfzorgtheorie. “Niks zelfzorgen, vertroetel ze maar”, zei hij.  Na zijn dood heeft Joke Zwanikken-Leenders de fakkel overgenomen en de theorie concreet handen en voeten gegeven. Ooit nam zij als leerling-verpleegkundige een doosje kersen mee naar ‘haar’ patiënten om ze te verwennen; daarom is de kers symbool geworden voor de verwenzorg.

Verwenzorg in het JBZ

Al sinds 2006 wordt er op de dialyse-afdeling van het JBZ aan Verwenzorg gedaan; een aantal jaren geleden is het in het gehele JBZ ‘geadopteerd’.  Het past bij het thema van het JBZ:  “Aandacht maakt het beter”.  Wat ‘het’ ook is.

Algemeen twee oudere vrouwen op de boulevard, knuffel

Ambassadeur

Op donderdag 13 november 2008 werd dialyseverpleegkundige Doub van Oers door de adjunct-directeur van de Nierstichting Tom Oostrom tot ambassadeur van de Verwenzorg benoemd. Samen met haar collega’s maakt zij het leven van nierpatiënten aangenamer door allerlei verwenzorgactiviteiten voor de patiënten te organiseren. Doub heeft haar collega’s Lian van Iersel en Vera van Druten geïnspireerd en zo is Verwenzorg in het gehele JBZ op de agenda gekomen.

Van klein tot groter

De afgelopen jaren zijn er vanuit Verwenzorg JBZ een aantal acties geweest waarmee we de patiënten een moment van afleiding hebben kunnen geven. 

Zo was er dankzij de familie Spronk een kerstconcertje op de afdeling, had scholiere Evi van Zanten cadeautjes ingezameld om in het JBZ uit te delen, kregen we van Presents from Prisoners (EBI Vught) iPads voor de kinderen van Atlent. Ook kregen een aantal patiënten op verschillende afdelingen een lekker ontspannen handmassage aangeboden. 

Ook zetten we elk jaar op 12 november – Nationale dag van de Verwenzorg – de patiënten in het zonnetje. Helaas konden we dit helaas al twee jaar op een rij niet helemaal doen zoals we graag gewild hadden, maar deze plannen brengen we zeker nog ten uitvoering zodra dat mogelijk is. 

Meer weten?

Wil je meer weten over verwenzorg in het JBZ? Vul dan onderstaand formulier in. Alle suggesties, ideeën en opmerkingen zijn van harte welkom! Daar worden wij blij van...

Webform

* Verplicht veld

We gaan vertrouwelijk om met uw gegevens. We gebruiken deze alleen voor het doel waarvoor u de gegevens invult. Alle gegevens die u hier invult versturen we beveiligd (versleuteld). Hiermee zorgen we ervoor dat uw gegevens niet door anderen ingezien kunnen worden. Of dat uw gegevens door anderen worden misbruikt.

Code ORG-021
Laatste revisie: 4 december 2023 - 10:39