Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Over Pathologie

Pathologie betekent 'ziekteleer'. De klinische pathologie onderzoekt cel- of weefselmateriaal om na te gaan of er sprake is van een bepaalde ziekte zodat een diagnose gesteld kan worden. De cellen of het weefsel dat onderzocht wordt, is weggenomen tijdens een onderzoek of (kijk)operatie.
Er kan ook onderzocht worden hoe een ziekte zich waarschijnlijk ontwikkeld. Deze bevindingen kunnen bijdragen aan het opstellen van een behandelplan. De uitslag van het pathologisch onderzoek wordt teruggekoppeld aan de behandelend specialist.

Daarnaast heeft de patholoog een belangrijke functie bij het onderzoek naar de oorzaak van overlijden van een patiënt. Uitkomsten van dit postmortale onderzoek hebben een belangrijke functie in de kwaliteitsborging van het medisch handelen.
Als patiënt heeft u meestal geen rechtstreeks contact met de klinisch patholoog.

 

Laboratorium voor pathologie

Het laboratorium voor pathologie bevindt zich op locatie ‘s-Hertogenbosch van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Het laboratorium krijgt patiëntenmateriaal aangeleverd voor onderzoek vanuit huisartsen en specialisten in de regio. Meer informatie over de verschillende onderzoeksmethoden van een klinisch patholoog vindt u op de pagina 'Laboratorium voor Pathologie'.

 

Kwaliteit waarborgen

Het Laboratorium voor Pathologie is door de Raad van Accreditatie geaccrediteerd conform ISO 15189:2012. Deze accreditatie kan gezien worden als een officieel keurmerk van de kwaliteit van het laboratorium. Op de pagina 'keurmerk voor kwaliteit' vindt u meer informatie over het keurmerk en kwaliteitssystemen van het laboratorium.

 

Samenwerkingsverband Pathologie-DNA

Het laboratorium voor Pathologie en de pathologen van het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken onder de naam Pathologie-DNA samen met laboratoria voor Pathologie van Rijnstate en St. Antonius Utrecht/Nieuwegein. Meer informatie over dit samenwerkingsverband vindt u op de website www.pathologie-dna.nl .

 

 


Zoeken

Print