Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Wat is allergie? (bij kinderen)

Allergie komt veel voor. Het is eigenlijk een verstoring van het afweersysteem. Het lichaam reageert dan op stoffen van buiten die helemaal niet schadelijk zijn. Een reactie zou dus niet nodig zijn. Deze stoffen worden allergenen genoemd. Bekende allergenen zijn gras- en boompollen, huisstofmijt, huisdieren en voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld koemelk, ei of pinda.
Een allergische reactie kan allerlei klachten geven zoals:

  • Irritatie van de slijmvliezen met een verstopte neus of niezen
  • Een rode jeukende huid
  • Prikkende rode ogen
  • Benauwdheid
  • Buikpijn
  • Diarree

De reactie verschilt per kind. Door een allergie kan een kind erg moe zijn en een slecht humeur krijgen.
Er bestaan verschillende soorten allergie. Hieronder vindt u de meest voorkomende.

 

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergie voor stuifmeel (pollen) van bomen en grassen.
Bij hooikoorts heeft uw kind meestal last van een verstopte neus of juist veelvuldig de neus ophalen, niesbuien, rode ogen. Soms heeft uw kind ook last van hoofdpijn, hoesten of benauwdheid.
In het voorjaar en de zomer heeft uw kind meer last van klachten. Dit komt doordat er dan meer stuifmeel vrij komt in de lucht. De klachten kunnen ervoor zorgen dat uw kind ook problemen krijgt op andere gebieden. Buitenspelen of sporten is bij mooi weer bijvoorbeeld niet prettig meer. Op school kan uw kind meer moeite hebben met om zich te concentreren.

 

Allergie voor huisstofmijt

Allergie voor huisstofmijt is eigenlijk allergie voor de uitwerpselen van de huisstofmijt.
Huisstofmijten zijn spinachtige beestjes die in ieder huis voorkomen. Ze leven vooral in stof en zijn zo klein dat u ze niet kunt zien. De huisstofmijt leeft op donkere, vochtige plaatsen in huis.
De klachten bestaan uit een verstopte neus, niezen, tranende ogen en soms benauwdheid. Klachten nemen vaak toe in de herfst en winter omdat er dan meer huisstofmijten zijn. Meestal nemen de klachten ook toe in de nacht en tijdens het opstaan. Huisstofmijt verergert de klachten van kinderen met astma.

 

Allergie voor huisdieren

Een allergie voor honden en katten komt het meest voor. Daarnaast kunnen kinderen allergisch zijn voor andere dieren zoals cavia’s, konijnen of paarden.
Uw kind kan last hebben van een geïrriteerde neus en ogen en er ook benauwd van worden.
Het inademen van huidschilfers en stoffen uit de urine en speeksel van het dier veroorzaakt de allergische reactie. Allergenen draag je makkelijk mee op kleding. Omdat veel mensen huisdieren hebben komt uw kind er dus overal mee in aanraking. Klachten nemen toe wanneer uw kind inde buurt komt van dieren. Bijvoorbeeld doordat er een huisdier aanwezig is of bij een bezoek aan de kinderboerderij.

 

Allergie voor insectengif

De meest voorkomende insectenallergie in Nederland is die voor bijen en wespen.
Iedereen wordt wel eens gestoken of gebeten door een insect. Dit kan een forse bult geven die pijnlijk is of jeukt. Er is sprake van allergie als de zwelling ook op een andere plaats optreedt dan waar uw kind gestoken is. Door zwelling in de mond kan uw kind moeite krijgen met slikken of benauwd worden. Het kan ook voorkomen dat uw kind duizelig is of moet braken. In ernstige gevallen kan er een hartritmestoornis, bloeddrukdaling of bewustzijnsverlies optreden.

 

Voedselallergie

Als uw kind na het eten of drinken van bepaalde producten last krijgt van buikpijn of andere klachten dan is er sprake van een voedselovergevoeligheid. Dit hoeft geen allergie te zijn. Er is sprake van een allergie als het afweersysteem van het lichaam reageert op de eiwitten uit een bepaald voedingsmiddel. Uw kind kan dan last hebben van misselijkheid, braken en diarree, maar ook van een jeukende en gezwollen huid, van snotteren, hoesten en benauwdheid. In ernstige gevallen kan een bloeddrukdaling of bewusteloosheid optreden.
Veel voorkomende voedselallergenen bij kinderen zijn koemelk, ei en pinda. Koemelkallergie komt veel minder vaak voor dan men denkt; maar ongeveer 2 á 3 % van de kinderen jonger dan 1 jaar heeft een koemelkallergie. Door de verdere ontwikkeling van het afweersysteem en het maag-darmstelsel groeit een groot deel van de kinderen over deze allergie heen.

 

Allergie voor appels en andere vruchten

Een aantal kinderen met een boompollenallergie heeft ook klachten bij het eten van appels of andere vruchten zoals perzik, kers, meloen, tomaat of sinaasappel. Ze hebben dan last van prikkeling op de tong en/of zwelling van de lippen en soms een dik gevoel in de keel. Dit wordt ook wel het oraal allergie syndroom genoemd.
Dit komt omdat de eiwitten uit deze vruchten erg lijken op de eiwitten in boompollen. Het afweersysteem reageert daar dan op. Door kauwen en speekselvermenging gaan de eiwitten uit de vruchten snel kapot waardoor er meestal alleen klachten in de mond zijn. Ook als de vruchten worden verhit gaat het eiwit kapot. Appelmoes kan daarom vaak zonder problemen worden gegeten terwijl een hap uit een appel wel klachten geeft.

 

Contactallergie

Wanneer uw kind door direct contact van de huid met een bepaalde stof geleidelijk klachten krijgt dan kan er sprake zijn van allergische reactie. Uw kind kan last krijgen van jeuk, bultjes, blaasjes, kloofjes en roodheid van de huid. Bij een allergische reactie reageert het afweersysteem op de stof. Bekende stoffen zijn nikkel en chroom, parfum, shampoo en latex. Er kan ook een niet-allergische reactie zijn door een prikkelende stof.

 

Eczeem

Eczeem is in de meeste gevallen geen allergie. De huiduitslag wordt niet veroorzaakt door een allergische reactie maar door een aanlegstoornis van de huid. De huid is droog en geeft minder bescherming tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Hierdoor ontstaat jeuk en ontsteking. Het eczeem neemt toe bij veel contact met water zoals in bad gaan en zwemmen. Ook bij koude temperaturen en als uw kind niet lekker is door bijvoorbeeld een tand die doorkomt, verkoudheid, vaccinatie of ziekte kunnen de klachten verergeren. Kinderen met eczeem hebben soms ook allergie. Als die allergie huidklachten geeft dan kan de allergie het eczeem verergeren.


Zoeken

Print