Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Kinderoogheelkunde

Het belangrijkste verschil in de oogheelkunde tussen kinderen en volwassenen is het feit dat een jong kind nog moet leren om te zien. De ogen en het zien ontwikkelen zich nog. Hoe eerder een oogafwijking bij een kind ontdekt en behandeld wordt, hoe beter de prognose is. Kinderen worden meestal door één van onze orthoptisten onderzocht.

 

Wat is Orthoptie?

Orthoptie is de leer van het ‘recht’ zien. Dit betekent het hebben van een rechte oogstand, een goede gezichtsscherpte van beide ogen en een goede verwerking van de beelden van beide ogen in de hersenen.
De orthoptist kijkt naar al deze aspecten van het zien. Het is van groot belang dat afwijkingen op dit gebied vroegtijdig worden opgespoord en behandeld.

 

Wanneer komt uw kind bij de orthoptist?

Uw kind kan naar de orthoptist worden doorverwezen door de huisarts, GGD-arts, oogarts of andere specialist. Deze verwijzing kan zijn voor de volgende klachten (of een vermoeden daarvan):

 

Het eerste bezoek bij de orthoptist

De orthoptist onderzoekt de samenwerking tussen de ogen, de oogstand en de oogbewegingen. Dit gebeurt vaak op een leuke manier, met poppetjes of een lampje. Daarna wordt de gezichtsscherpte van beide ogen afzonderlijk bepaald.

 

Vrijwel altijd meten we bij het eerste bezoek de brilsterkte van de ogen. Hiervoor druppelen we de ogen met één of meerdere oogdruppels. De oogdruppels moeten minstens 30 minuten inwerken. Door deze oogdruppels ontspannen de ogen zich en worden de pupillen wijd. Uw kind kan de ogen dan niet meer scherpstellen. Door de druppels gaat uw kind dus wazig zien en kan fel (zon-)licht hinderlijk zijn. Dit kan enkele uren duren. Bij zonnig weer is het daarom verstandig een petje of zonnebril mee te nemen. De orthoptist bepaalt met behulp van een speciale lamp en glazen de brilsterkte van de ogen.

 

Na het onderzoek bespreekt de orthoptist met u en uw kind de bevindingen. Zo nodig stellen we een behandelplan op en maken we een vervolgafspraak.

 

Aansluitend aan het onderzoek door de orthoptist beoordeelt de oogarts de binnenzijde van de ogen.

 

Het eerste bezoek duurt in totaal ruim een uur. De controle-onderzoeken duren ongeveer 15 minuten.

 

Meer informatie

Op de kinderwebsite van het Jeroen Bosch Ziekenhuis halloziekenhuis.nl kan uw kind een kijkje nemen in de behandelkamer van de oogarts of orthoptist. Uw kind kan dan alvast kennis maken met de verschillende onderzoeksinstrumenten.

 

Voor meer informatie over orthoptie en de orthoptist kijkt u op www.orthoptie.nl.

 

behandelkamer orthoptist


Zie ook

Zoeken

Print