Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Versiespreekuur

Wanneer uw kindje in een stuitligging (met het hoofdje naar boven) ligt, kunt u een verwijzing krijgen voor het versiespreekuur. Tijdens het versiespreekuur proberen een gynaecoloog en een verloskundige uw kindje in hoofdligging te draaien.

 

Hoe verloopt het draaien?

Het draaien gebeurt door middel van een uitwendige versie. Dit betekent dat de zorgverleners proberen met uitwendige handgrepen het kindje in hoofdligging (met het hoofdje naar beneden) te draaien.

 

Gemiddeld is de kans 60% of hoger dat de versie lukt. Bij een eerste zwangerschap ligt dit percentage lager. Bij een tweede of daaropvolgende zwangerschap is dit hoger. Mocht het niet lukken om uw kind te draaien dan kunt u kiezen voor een vaginale stuitbevalling of een keizersnede. Dit is een keuze die u samen met uw gynaecoloog maakt.

 

Film versiespreekuur

In de film leggen wij u uit wat een versie inhoudt en laten we stap-voor-stap zien wat er gebeurt. De opnames zijn gemaakt tijdens een daadwerkelijke versie; het zijn eerlijke en realistische beelden die een goed beeld geven van wat u te wachten staat.

Wie kunnen hier terecht?

Alle zwangeren uit de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis waarbij we een stuitligging hebben vastgesteld. Het beste moment om uw kindje te draaien is rond de 35-36 weken. Wanneer de versie precies gepland wordt, hangt ook af van andere factoren. Bijvoorbeeld hoeveel vruchtwater u heeft, hoe goed uw kindje groeit en of het uw eerste of volgende zwangerschap is. We kunnen tot het moment van de bevalling nog proberen uw kindje te draaien.

 

Wie werken hier?

Het versiespreekuur is een samenwerking tussen de verloskundigenpraktijken in de regio 's-Hertogenbosch en het Jeroen Bosch Ziekenhuis. De versie wordt uitgevoerd door een groep zorgverleners uit de verloskundigenpraktijk en uit het ziekenhuis. Zij hebben ervaring in het uitvoeren van versies.


Een afspraak maken

De afspraak kan gemaakt worden via uw verloskundige of gynaecoloog. In overleg kunt u ook zelf een afspraak maken door te bellen naar afdeling A5 Noord. Telefoonnummer (073) 553 20 20. Voor de versie is geen verwijzing nodig. Neem altijd uw patiëntenpas mee. Bent u onder controle bij de verloskundige neemt u dan ook uw uw zwangerschapskaart mee. Het is uw eigen verantwoordelijkheid na te gaan of u verzekerd bent voor de zorg waarvoor u naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komt. Bekijk van tevoren uw polisvoorwaarden of informeer bij uw zorgverzekeraar.

 

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de patiëntenfolder 'Versiespreekuur' (foldercode: GYN: 170). In de folder 'Vaginale stuitbevalling of keizersnede?' (foldercode: GYN-167) leest u meer over de voor- en nadelen van een vaginale stuitbevalling en keizersnede.

Openingstijden

Elke woensdagmiddag


Telefoonnummers

073 553 20 20


Locatie

's-Hertogenbosch

Henri Dunantstraat 1

5223 GZ  's-Hertogenbosch

 

Let op! Als uw navigatiesysteem ons adres niet kent, geeft u in: Vlijmenseweg 10, 5223 GW 's-Hertogenbosch.


A5 Noord (kraamsuites)


Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print