Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Slaapprobleem of stoornis?

Een goede nachtrust is nodig om overdag goed te kunnen functioneren. Het is heel gewoon als je iedere nacht goed slaapt, totdat dit niet meer het geval is. Dan merk je pas hoe belangrijk een goede nachtrust is. Een groot deel van de volwassen bevolking heeft wel eens slaapproblemen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen slaapproblemen en slaapstoornissen. Wanneer de klachten maar van korte duur zijn en de dagelijkse bezigheden niet beïnvloeden dan spreken we van een slaapprobleem. Pas wanneer klachten langere tijd voorkomen en gevolgen heeft voor het functioneren overdag spreken we van een slaapstoornis.

 

Slaapstoornissen

Er zijn verschillende slaapstoornissen die uw nachtrust kunnen verstoren. Wanneer we kijken naar de klachten dan zijn slaapstoornissen in drie categorieën in te delen.


1. Slapeloosheid

Het inslapen gaat erg moeilijk en/of iemand wordt verschillende keren per nacht wakker. Slapeloosheid wordt ook wel insomnia genoemd. Lees de pagina over insomnia voor meer informatie.


2. Overmatige slaperigheid

Belangrijkste kenmerk is dat u overdag overmatig slaperig bent of zelfs in slaap valt doordat u geen goede nachtslaap heeft, of onvoldoende slaapt. Overmatig slapen wordt ook wel hypersomnia genoemd. Lees de pagina over hypersomnia voor meer informatie. Slechts zelden heeft iemand last van plotselinge slaapaanvallen, dit wordt narcolepsie genoemd.

Er zijn verschillende oorzaken voor overmatige slaperigheid. De meest voorkomende oorzaken:

 

3. Verstoringen van de slaap

Tijdens de slaap zijn er veel verstoringen zoals bijvoorbeeld slaapwandelen, nachtmerries, praten en tandenknarsen. Deze verstoringen van de slaap worden ook wel parasomnia genoemd. Lees de pagina over parasomnia voor meer informatie. Dit is soms voor de bedpartner meer storend dan voor de patiënt.Zie verder:

Zoeken

Print