Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Kunstwerk 'Venster' van L.J.A.D. Creyghton

Enkele jaren geleden is door de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis tijdens het Erasmus festival een digitaal kunstwerk ‘Venster’ aangekocht van L.J.A.D. Creyghton. Dit kunstwerk is geprojecteerd op een grote muur in de open ruimte op de grens tussen ziekenhuis en ‘kerkplein’.

Het landschap als metafoor. Het landschap als bron van contemplatie, rustpunt of troost. Het landschap als heling of om je in te kunnen verpozen. Het landschap als vorm van schoonheid temidden van ziek zijn en beter worden, temidden van zorg en zorgverlening.

Kunstwerk getiteld 'Venster' van L.J.A.D. Creyghton (2006)

Op een flatscreen wordt een landschap getoond. Dat landschap is in wezen een optelsom van talloze details; licht, lucht, structuren, bloemen, kruiden, grassen, planten, dieren, et cetera. Zoals het menselijk oog reageert - het aftasten van het geheel en het ontdekken van details die zich slechts ontvouwen wanneer men zich voor langere tijd op één plek in het landschap bevindt- zo zal ook de functie van het flatscreen zijn. Een computergestuurd beeld zoomt in een tijdspanne van 24 uur uiterst langzaam en nauwelijks zichtbaar in- en uitzoomen en maakt een of meerdere details zichtbaar. De beschouwer ervaart het beeld in eerste instantie als 'stilstaand'. Onderhuids vinden er echter allerlei veranderingen plaats zodat het landschap feitelijk continue - gelijk aan alle natuurlijke processen - in transformatie is.