Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Theater

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis beschikt over een eigen musicalvereniging Theabelle, die tweejaarlijks een musical verzorgt in Theater aan de Parade.

Daarnaast is het plan om ook ín het ziekenhuis kleine theatervoorstellingen te organiseren. Voor veel theatermakers zijn patiënten en medisch personeel interessant publiek. Emoties, thema’s als leven en dood, zingeving spelen elke dag in de zorg. Het doel van de klassieke tragedie volgens Aristoteles was het bewerkstelligen van een katharsis. Een reiniging van de ziel door het opwekken van vrees en medelijden. Moderne theatermakers zien theater meer als een vorm om emoties te kanaliseren. De zuiverende werking van het theater kan zeker in een ziekenhuis waar je zo dicht bij de essentials van het leven staat van groot belang zijn.

‘Zieke zielen’ in het Diakonessenhuis in Leiden ontving in 2006 de Ton Lutz prijs. Verschillende vormen van locatietheater zijn denkbaar in het ziekenhuis. Hiervoor wordt eveneens een samenwerking aangegaan met lokale theatermakers en –festivals o.a. Boulevard.

Op 14 juli 2016 was de dansvoorstelling 'Schwanensturm' te zien op het voorplein van het JBZ. Deze voorstelling is georganiseerd door de kunstcommissie en mede mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van het JBZ.

Tijdens Boulevard 2015 speelt het ziekenhuis een rol in de programmering van het theatergezelschap Rimini Protokoll met hun voorstelling REMOTE 's-Hertogenbosch van donderdag 6 augustus tot zondag 16 augustus 2015. Kijk voor meer informatie op theaterfestival boulevard

Tijdens Boulevard 2011 heeft het ziekenhuis op twee manieren een rol in de programmering gespeeld:

1. In het lege Groot Ziekengasthuis in de binnenstad speelde ‘Het leven, de dood en liefde in de tussentijd’. De voorstelling is gebaseerd op ruim 150 verhalen over het oude ziekenhuis, die de makers in de zomer van 2010 in en buiten het ziekenhuis hebben verzameld.
  2. In het zwembad van revalidatiecentrum Tolbrug stond ‘In het diepe’ geprogrammeerd.

Kijk voor meer informatie over beide voorstellingen op http://www.boulevardfestival.nl/

Zie verder: