Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Open been

Open been

Een open been is een wond aan het (onder)been die niet wil genezen. De wond is vaak met een geel laagje of met een korst bedekt.

 

Open benen komen veel voor. Vooral bij ouderen die al langere tijd klachten hebben van de doorbloeding van de benen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij diepe spataderen (medische term:‘chronische veneuze insufficiëntie’) of problemen met de slagaderen. Chronische veneuze insufficiëntie is de meest voorkomende oorzaak van open been.Symptomen

Een moe, zwaar gevoel in de benen is vaak het eerste verschijnsel van een afvoerstoornis van de bloedvaten. In de loop van de dag worden de enkels dikker door vochtophoping (oedeem). Na verloop van tijd worden de uitgezette adertjes en spataderen zichtbaar. Er kunnen bruine verkleuringen en eczeemplekken ontstaan. Ook kunnen onderhuidse verhardingen optreden. Uiteindelijk ontstaat een zweer.


Diagnose

Bij een open been wordt eerst naar de oorzaak van het probleem gezocht. De slagaders in de benen worden onderzocht door te voelen/kloppen of door de bloeddruk te meten. Om de aders in de benen te onderzoeken wordt vaak een duplexonderzoek gedaan.


Behandeling

De behandeling van een open been bestaat uit compressietherapie en een goede behandeling van de wond. Bij compressietherapie wordt met verbanden of een verbandkous van buitenaf druk uitgeoefend op het been. Hierdoor verbetert de bloedafvoer richting het hart en verdwijnt de vochtophoping (oedeem). Als er geen vochtophoping meer in het been is, worden er elastische steunkousen aangemeten.

 

Meer informatie

Bekijk www.hofstede.nl voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen, hiervoor heeft u een recept van uw arts nodig.Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print