Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Jeugdpuistjes (acne)

acne

Acne is een huidaandoening waarbij de huid rondom de talgklieren ontstoken is. Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit. Dan ondergaat de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen.

 

 

 Symptomen

Acne wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van mee-eters, rode pukkels en puistjes. Een mee-eter is in feite een ophoping van talg, die de uitgang van de talgklier verstopt. Een mee-eter kan oppervlakkig zijn; je ziet dan een zwart puntje. Een mee-eter kan ook meer onderhuids gelegen zijn. Door de opgehoopte talg kan de talgklier ontsteken. Er ontstaan dan pukkels en puistjes. Na een hevige ontsteking, kan soms een lelijk litteken achterblijven. Het uitknijpen van puistjes – of krabben – werkt ontstekingen in de hand.


Diagnose

Acne is over het algemeen gemakkelijk te herkennen. De dermatoloog stelt de diagnose door de huid te bekijken.


Behandeling

Acne is te behandelen met:

  • medicijnen in de vorm van een crème, zalf of lotion.
  • medicijnen in de vorm van tabletten of capsules, zoals bijvoorbeeld antibiotica of Roaccutane.

 

De littekens die door acne worden veroorzaakt, kunnen worden behandeld met laser of met een oppervlakkige peeling of middel-diepe peeling.

 

Meer informatie

Meer informatie vindt u in de folder 'Acne' van de Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie en Venereologie.Zie ook

Patiëntenfolders

Zoeken

Print