Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Gebouw

Architectuur

Op 24 juni 2011 is het nieuwe Jeroen Bosch Ziekenhuis officieel geopend door Z.M. Koning Willem-Alexander. Deze opening is het voorlopig hoogtepunt in een lang traject, waarbij drie Bossche ziekenhuizen hebben samengewerkt aan de bouw van één nieuw patiëntgericht en patiëntveilig ziekenhuis in ’s-Hertogenbosch-West.

 

Uitgangspunt bij het ontwerp van het nieuwe ziekenhuis was de patiëntenzorg. Daarnaast is het Jeroen Bosch Ziekenhuis als topklinisch opleidingsziekenhuis een belangrijk platform voor opleiding, onderwijs en onderzoek. Tenslotte fungeert het ziekenhuis als een spin in het web van de medische infrastructuur. Ook Tolbrug, specialistische revalidatie, het regionaal centrum voor geestelijke gezondheidszorg van de Reinier van Arkelgroep en dependance van het Bernard Verbeeten Instituut maken onderdeel uit van het ziekenhuiscomplex. In en om het ziekenhuis bevinden zich voorzieningen, die in het kader van de Willemspoortontwikkeling nog worden uitgebreid.

 

De opdracht aan de architecten was een gebouw te ontwerpen van 120.000 m2 (380.000 m3). Dat komt neer om een kubus van 73 m waarin de menselijke maat ver te zoeken is. De architecten hebben ervoor gekozen om het gebouw op te delen in kleinere bouwdelen en die met elkaar te verbinden door een boulevard. Op die manier zijn binnentuinen ontstaan, waardoor mensen zich makkelijker kunnen oriënteren. Alles is erop gericht om voor patiënten en medewerkers een zo aangenaam mogelijke omgeving te creëren met prettige kleuren, kunst, veel groen en een duidelijke logistiek.

 

 

De boulevard is het hart van het gebouw. Vandaar uit zijn er korte looplijnen naar de poliklinieken, verpleegafdelingen, het kenniscentrum en alle andere faciliteiten in het ziekenhuis. Het verkeer van bezoekers en goederen is zoveel mogelijk gescheiden. Op het maaiveld -1 genoemd,  bevindt zich een aparte logistieke laag voor het automatische wagentransport van alle goederen naar de liften, die gescheiden van de bezoekerstoom gebruikt worden.

 

Klik hier voor een presentatie over de visie achter de nieuwbouw van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.



Zie verder:

Zie ook

Zoeken

Print