Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Matthieu Rutten - Radioloog

Matthieu Rutten

Nieuwe technieken zijn mijn passie

Na de havo wist ik niet precies welke kant ik op wilde. Ik twijfelde tussen twee jaar atheneum of twee jaar de hbo-opleiding tot röntgenlaborant. Met beide zou ik geneeskunde kunnen studeren, werd mij verteld. Het werd het laatste en ik vond het vakgebied inderdaad heel erg interessant. Maar toen ik klaar was, bleek dat deze opleiding niet werd erkend als vooropleiding voor geneeskunde. Ik moest alsnog atheneum doen.   


Ingeloot

Twee jaar heb ik het avondatheneum gedaan en daarbij gewerkt als röntgenlaborant in het toenmalige Groot Ziekengasthuis. Ik ben geboren in Den Bosch en getogen in Vught. In 1983 werd ik in één keer ingeloot voor geneeskunde. Dat kwam ook doordat ik het atheneum met een 8 gemiddeld had afgesloten Al dat uitstel maakte, dat ik heel goed wist wat ik wilde. Als drieëntwintigjarige startte ik met veel zeventien-, achttienjarige mede-studenten. Het studentenleven waar zij zich in stortten, trok mij niet zo. Ik stortte mij op de studie.

 

Inhalen

In drie jaar en drie maanden rondde ik de studie geneeskunde af, die toen nog vijfeneenhalf jaar duurde. Ik had wat in te halen en deed meerdere jaren tegelijk. Maar toen ik in januari 1987 klaar was, kon ik niet met mijn co-schappen beginnen wegens gebrek aan stageplaatsen. Toen heb ik acht maanden intensief gewerkt aan een onderzoek op de afdeling Radiologie van het St. Radboud ziekenhuis te Nijmegen. Met een MRI-scan kun je niet alleen beelden maken, maar ook spectra. Ieder piekje in zo’n spectrum correspondeert met een bepaalde chemische verbinding en de onderlinge verhouding van die stoffen is specifiek voor bepaalde structuren, bijvoorbeeld tumoren. Je maakt als het ware een chemisch paspoort van afwijkingen. Ik wilde mij die techniek graag eigen maken. Tegelijkertijd legde ik zo de ook de contacten voor een latere opleidingsplaats Radiologie.

 

Interventieradiologie

Na de opleiding heb ik een jaar gewerkt in Doetinchem. Daar zit een interventieradioloog die heel bekwaam is in de interventieradiologie en die technieken wilde ik graag leren. Daarbij moet je denken aan minimaal invasieve technieken zoals dotteren en het inbrengen van stents. De laatste tijd neemt ook de oncologische interventieradiologie steeds meer een vlucht. Daarbij wordt bijvoorbeeld een katheter via de lies ingebracht en opgeschoven tot in een levertumor waarna kleine bolletjes geladen met chemotherapie worden ingespoten. Een voordeel van deze gerichte behandeling is dat in de rest van het lichaam maar een klein gedeelte van het geneesmiddel komt, wat veel beter is voor de patiënt.

 

Brand

In opkomst is nu het wegbranden van tumoren door middel van een RadioFrequentieAblatie (RFA) of microwaves (magnetrongolven). Dit wordt onder andere toegepast bij lever-, long-, nier-, mamma- en bottumoren. Met behulp van echografie of een CT-scan kan de radioloog precies zien waar de tumor zit en een naald inbrengen. Dan wordt via de naald door een machine de tumor weggebrand. De machine meet de weerstand van het weefsel en bepaalt zelf hoe lang het branden nodig is. Afgelopen donderdag is in dit ziekenhuis voor het eerst een longtumor door middel van RFA weggebrand. Deze behandeling is een goed voorbeeld van multidisciplinaire samenwerking. Behalve de anesthesioloog en de radioloog is ook een longarts aanwezig, omdat er wel een risico bestaat op een klaplong.

 

DIEP-CT

Een andere vernieuwing is de samenwerking met de plastisch chirurgen met behulp van de DIEP-CT. Met een zogenaamde 64-slice-CT-scan kan in een paar seconden de hele buik worden afgebeeld. Door gebruik te maken van een contrastvloeistof kun je het bloedvatenpatroon in zo’n buikdoorsnede of wel slice heel goed in beeld brengen. Zelfs de kleinste bloedvaatjes in de buikwand komen in beeld. Voor plastisch chirurgen is dat een waardevol hulpmiddel. Ze kunnen zo het meest geschikte bloedvat vinden voor een buikoperatie ten behoeve van een DIEP borstreconstructie. Vroeger ging veel operatietijd verloren bij het zoeken naar het meest geschikte bloedvat. Nu kunnen ze veel sneller een deel van het onderhuidse vet van de buikwand of bil uitnemen en opnieuw inplanten, waardoor de operatie veel korter duurt, en ook minder belastend is voor de patiënt.

 

Uitwisseling

In 1997 ben ik naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis gekomen, omdat ik graag in een groot ziekenhuis wilde werken, waar de ruimte is om nieuwe technieken te ontwikkelen en aan anderen door te geven. De opleiding Radiologie was hier toen nog niet, maar hebben we snel aangevraagd en ook toegewezen gekregen. Ik ben opleider van inmiddels elf radiologen in opleiding. Vanaf het begin hebben we artsen in opleiding uitgewisseld met de St. Radboud Universiteit. Die kruisbestuiving tussen een perifeer ziekenhuis met veel patiënten en een academisch ziekenhuis is erg leerzaam. Vanaf 2011 wordt dat voor alle opleidingen radiologie in Nederland verplicht, maar wij hebben dat vanaf het begin gedaan.

 

MRI

Het is mijn passie om mij nieuwe technieken eigen te maken, die te introduceren en over te dragen aan andere mensen en zo de zorg voor patiënten te verbeteren. Volgend jaar promoveer ik op een onderzoek naar de toepassing van echografie in de schouder. Ook heb ik veel affiniteit met de mammografie. In dit ziekenhuis lopen we voorop met de toepassing van MRI bij borstkanker. Naast het opsporen van een tumor met behulp van een contrastvloeistof en een MRI-scan kunnen we nu ook in en onder begeleiding van MRI heel gericht weefsel uit kleine tumoren halen om die te laten onderzoeken. Ook kunnen we een verdachte structuur markeren zodat de chirurg vervolgens kan opereren. Dit gebeurt nog maar in enkele ziekenhuizen in Nederland. We doen onderzoek naar de resultaten en publiceren daar ook over.

 

Vertrouwd

In mijn vrije tijd doe ik graag aan sport. Hardlopen, squashen, tennissen, net hoe het uitkomt. Mijn vrouw en ik hebben vier kinderen, wat zorgt voor een gezellig sociaal leven. We houden ervan om met zijn allen regelmatig te gaan skiën. Door mijn afkomst is het Jeroen Bosch Ziekenhuis een heel vertrouwde plek voor mij. Het Brabants dialect dat ik hier dagelijks hoor, ken ik van jongs af aan. Tegelijk is het een ambitieus topklinisch ziekenhuis, dat erg op de toekomst is gericht. Ik verheug me op het nieuwe ziekenhuis en het vertrek uit de kelder waar we nu zitten. Tegelijk weet ik nu al, dat we de binnenstad ook zullen gaan missen.

 

 


Opgetekend door Celia Noordegraaf, clustermanager Marketing & Communicatie, op 02-12-2009. Lees meer over andere dokters van het Jeroen Bosch Ziekenhuis in het archief.


Zoeken

Print