Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Kunst Jheronimus Bosch komt tot leven in de kapel JBZ

dinsdag 21 november 2017

Er is veel te zien en te horen tijdens het orgelconcert op zondag 19 november. Paul de Maeyer, internationaal gereputeerd concertorganist en improvisator, verwondert een uur lang het publiek in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zeven schilderijen van Jheronimus Bosch (in Den Bosch bekend als Jeroen Bosch) worden achter elkaar geprojecteerd op de wand. De details van deze schilderijen klinken deze middag door in de muzikale mogelijkheden van het Pels & Van Leeuwen orgel. De kleurtonen van de schilderijen worden vertaald in klankkleuren op dit bijzondere orgel. Er klinken prachtige orgelimprovisaties. Het publiek ziet op een groot scherm hoe virtuoos het orgelspel van Paul de Maeyer is. "Improviseren kan je niet oefenen. Hoe meer je oefent, hoe minder het wordt", vertelt De Maeyer. Improvisatie is alleen mogelijk als je heel veel ervaring hebt als organist". De Maeyer vervolgt: "Ik heb bijna alles uit dit orgel gehaald wat er aan muziek in zit". Zelfs 'het vogeltje' en het 'belletje' heeft hij laten horen.

 

 

 

foto van het concert 'Improvisaties over schilderijen van Jheronimus Bosch' gemaakt door Wijtse Rodenburg (Vereniging Brabantse Orgelfederatie)

 

Jheronimus Bosch (Jeroen Bosch)

Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) is de naamdrager van deze schilder die geboren werd in ’s-Hertogenbosch (omstreeks 1450) en hij overleed er in 1516. Deze kunstenaar was begiftigd met een overstelpende verbeeldingskracht. Hij schiep geniale werken uit de visioenen van zijn verbeelding. Organist Paul de Maeyer laat zich inspireren door zeven schilderijen van Jheronimus Bosch. De orgelklanken bij het schilderij ‘Het Narrenschip’ klinken aards en luchtig. Deze volkse vertaling past goed bij dit meesterwerk. De improvisatie op het orgel bij het schilderij ‘Ecco Homo’ is vol compassie en doet het beeld eer aan. Het concert eindigt met een prachtige improvisatie bij ‘De opstijging naar de hemel’ (1504).

 

Schilderij 'Het Narrenschip'(1500) Jheronimus Bosch

 

Schilderij 'Opstijging naar de hemel' (1504) Jheronimus Bosch

 

Paul de Maeyer na afloop van het concert: “Ik heb bijna alles uit dit orgel gehaald wat er aan muziek in zit”. Zelfs het ‘vogeltje’ en het ‘belletje’ waren te horen.


Muziek doet goed

Groot applaus voor dit bijzondere orgelconcert. Muziek doet goed in een ziekenhuis voor de bezoekers, patiënten en medewerkers. Het heeft een helende werking. Vooral voor de patiënt van de afdeling Intensive Care die het concert bezocht met zijn familie. 

'Musica laetitia comes et medicina dolorum'. (Vertaald in het Nederlands: 'Muziek metgezel voor vreugde, medicijn voor verdriet')

 

Meer informatie over de maandelijkse concerten in de kapel
Elke 3e zondag van de maand in de kapel - met uitzondering van de zomermaanden juli en augustus - vindt er een kamermuziek- of een orgelconcert plaats.   

Zie www.jbz.nl/concerten

 


Zie ook

Zoeken

Print