Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Niemand bang voor de wolf en voor uitproberen muziekinstrumenten

dinsdag 17 oktober 2017

“Maar Peter is toch een jongetje?", merkt een van de kinderen op bij het begin van het kinderconcert ‘Peter en de wolf’ in de kapel van het JBZ. Deze zomerse dag is het begin van de herfstvakantie. De zonovergoten kapel zit vol met ouders, grootouders en heel veel kinderen. Dit kinderconcert is deze middag ook live te zien op de patiënten tv voor bedlegerige patiënten. Het beroemde muzieksprookje van componist Sergej Prokofjev wordt uitgevoerd door muzikanten van het Amsterdam Wind Quintet. Talitha van der Spek (vertelster en zangeres) komt op als verklede jager. Later heeft ze een petje op en is ze verkleed als Peter die avonturen beleeft in het bos met de wolf en de andere dieren. Peter speelt de pauken en zijn opa speelt de fagot. Om vertrouwd te raken met muziek mogen alle kinderen na het concert hun muziekinstrumenten proberen. Wie krijgt er geluid uit de klarinet, de fagot, de hoorn, de dwarsfluit, de pauk en de hobo? Muziek doet goed, voor jong en oud.

 

In het muzieksprookje ‘Peter en de wolf’ worden de dieren en mensen door een instrument uitgebeeld. De vogel wordt gespeeld door de fluit, de eend door de hobo, de kat door de klarinet, de wolf door de hoorn en opa wordt gespeeld door de fagot. Het is een spannend sprookje waarbij Peter in het bos bij het huis van zijn opa allerlei avonturen beleeft.

 

 

Vertelster (en zangeres) Talitha van der Spek

 

Marije Clemens met haar hobo is verkleed als eend

 

Marijke Zijlstra (links op de foto met de fagot) speelt de opa van Peter

 

De voeten van de eend... waar is het muziekinstrument de hobo?

De hoornist van het muziekensemble Amsterdam Wind Quintet speelt de wolf

 

Tim Wintersohl (dwarsfluit) is het vogeltje en Harika Clout (klarinet) speelt de kat

 

 

Groot applaus voor dit leuke kinderconcert. En wat een beleving voor de kinderen om na afloop van het concert een instrument te spelen. Dat levert leuke fotomomenten op voor ouders en grootouders die hun jonge kroost met het instrument op de foto zetten. Er wordt flink op de trom getrommeld. En sommige kinderen krijgen ook al geluid uit een hoorn of fagot. Maar dat is toch nog wel even flink oefenen “geblazen”. Maar jong geleerd is oud gedaan.

 

Een bijzonder instrument zo'n fagot.

 

Dat is flink oefenen geblazen op zo'n hoorn.

 

...en dan als laatste de klarinet ook nog even proberen

 

Daarna krijgen alle kinderen een kleurplaat mee van ‘Peter en de wolf’. Dat gaat vast en zeker lukken om in de herfstvakantie het juiste dier en persoon bij het instrument te tekenen. Nu eerst lekker limonade drinken op de boulevard. Muziek doet goed in een ziekenhuis voor de bezoekers, medewerkers en hun kinderen maar vooral voor de patiëntjes die dit concert bij konden wonen.

 

Meer informatie over de maandelijkse concerten in de kapel.
Zie www.jbz.nl/concerten

 

 


Zie ook

Zoeken

Print