Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Even zwaaien naar de camera tijdens het kinderconcert!

dinsdag 20 oktober 2015

Dieuwertje Blok (wie kent haar niet van het sinterklaasjournaal?) vraagt afgelopen zondag aan alle aanwezige kinderen in de kapel om even te zwaaien naar alle zieke mensen in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Er wordt enthousiast gezwaaid met jonge kinderhandjes en natuurlijk ook de handen van alle ouders, grootouders en aanwezige artsen en verpleegkundigen. Het is lekker druk in de kapel en het kinderconcert ‘Kom kijken!!’ kan beginnen. Dit kinderconcert is deze middag live te zien op de patiënten -TV voor bedlegerige patiënten. Als alle kinderen stil zijn, begint het concert met het verhaal van ‘Babar het olifantje’. Dieuwertje Blok vertelt enthousiast over ‘Babar het olifantje’ met muziek van de componist Francis Poulenc. Zij wordt muzikaal begeleid door Lisette van de Loo op de piano. In de kapel staat een groot projectiescherm waarop de prenten te zien zijn van Jean de Brunhoff (1899-1937). Het verhaal van ‘Babar het olifantje’ (uitgegeven door Lemniscaat), welk kind is er niet groot mee geworden?

 

Tekst en muziek wisselen elkaar op een spannende manier af en spelen door elkaar heen. Het olifantje Babar vlucht naar de grote stad nadat zijn moeder is doodgeschoten door een jager. Hij komt daar een oude mevrouw tegen en hij woont bij haar. Hij leert in de stad allerlei nieuwe dingen maar de olifanten in het bos zijn ongerust en gaan op zoek naar Babar. Gelukkig vinden ze Babar en gaan ze allemaal weer terug naar het bos. Babar wordt koning, trouwt en iedereen viert feest. Ze leefden nog lang en gelukkig.

 

  

 

  

 

Voor de allerkleinste kinderen is het een lange zit en Dieuwertje Blok zegt na dit verhaal dat er nóg een verhaal wordt verteld. Het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten van de gebroeders Grimm. Even pauze en gelukkig blijven er nog heel veel kinderen geboeid luisteren naar de pianomuziek van de Duitse componist Oliver Kolb. Met aandacht kijkt  en luistert iedereen in de kapel naar het tweede spannende verhaal. Een oude ezel neemt de benen als hij merkt dat zijn baas van hem af probeert te komen. Hij besluit stadsmuzikant in Bremen te worden. Onderweg sluiten een hond, een kat en een haan zich bij hem aan. Als ze ’s avonds een plekje zoeken om te overnachten zien ze een herberg. Maar de herberg is het huis van een paar rovers. Gelukkig verjagen de vier vrienden met een slimme muzikale list de rovers. Daarna gaan ze lekker eten aan tafel en blijven ze gelukkig altijd samen.

 

  

 

Groot applaus voor dit leuke kinderconcert. Een aantal kinderen wil nog heel graag op de foto met Dieuwertje Blok die ze allemaal kennen van tv. Daarna lekker limonade drinken op de boulevard. Ook daar klinkt er pianomuziek. Twee jonge pianisten laten ook hun pianotalent horen op de vleugel. Muziek doet goed in een ziekenhuis voor de bezoekers, medewerkers en hun kinderen maar vooral voor de patiëntjes die dit concert bij konden wonen.

 

Meer informatie over de maandelijkse concerten in de kapel: www.jbz.nl/concerten

 

   

 

   

 


Zie ook

Zoeken

Print