Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Klassieke muziek in de maand juli op de boulevard

vrijdag 26 juni 2015

In de maand juli neemt Chavah Lichtenberg, muziekpedagoge, therapeute en coach, nog eenmaal per week plaats achter de vleugel op de Boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Zij laat patiënten, bezoekers en medewerkers kennismaken met klassieke muziek. De Kunstcommissie van het JBZ geeft Lichtenberg graag een platform op de Boulevard. Op deze wijze hoopt de Kunstcommissie een bijdrage te leveren aan de ‘healing environment’ die het ziekenhuis haar patiënten wil bieden - en zal een meer divers publiek in aanraking komen met deze muzikale vorm van kunst. De komende weken speelt Chavah Lichtenberg op woensdagen van 10.00 tot 11.30 uur tot 1 augustus 2015. Zij zal klassieke muziek ten gehore brengen.

De ervaring van de afgelopen maanden in het Jeroen Bosch Ziekenhuis heeft de overtuiging van Chavah Lichtenberg nogmaals bevestigd. "Iedere dag dat ik pianospeelde zag ik dat muziek de bezoekers, patiënten of medewerkers nauwelijks onberoerd liet en zo bijdroeg aan de 'healing environment", aldus Chavah Lichtenberg. "Een bijdrage die naadloos aansluit bij mijn ideaal en mogelijkheden".

Healing Environment

In de visie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is muziek een belangrijk onderdeel van 'healing environment'. Een prettige omgeving draagt bij aan het genezingsproces. Zo is gebleken dat het luisteren naar muziek een gunstig effect heeft bij pijn. Patiënten voelen zich over het algemeen kwetsbaarder door pijn of ziekte. Kunst kan de gedachten afleiden van wat de patiënt bezighoudt. Het kijken of luisteren naar iets moois kan troost bieden en een heilzame invloed hebben. Lichtenberg deelt de visie dat kunst kan bijdragen aan het genezingsproces. "Het enthousiasmeert me zeer omdat ik daar mijn ideaal in herken", aldus Lichtenberg.

Lichtenberg

Chavah Lichtenberg (56), geboren in Antwerpen, is opgeleid tot muziekpedagoog aan het conservatorium in Antwerpen. Niet veel later start Lichtenberg als muziekdocent aan de muziekacademie in Antwerpen en gaat zij als muziektherapeut de samenwerking aan met een Nederlandse huisarts. In 1997 verhuist zij naar Tilburg en start een praktijk als koordirigent, muziektherapeut en pedagoog. Ze richt een kooratelier op en geeft piano- en zangles ‘op maat’. In plaats van muziektherapeut noemt ze zich liever 'leraar muziek in levenskunst' met de missie mensen vanuit gelijkwaardigheid naar ‘eigen dirigentschap’ te begeleiden. Inmiddels is Lichtenbergs praktijkaanbod organisch uitgekristalliseerd tot 'Pianomuziek als Welkom & Coaching' en brengt ze kleine juweeltjes klassieke pianomuziek en poëzie op alternatieve podia ten gehore. Dit doet ze zowel in de huiskamer, de praktijkruimte als in winkels, ziekenhuizen, gevangenissen en bedrijven en tijdens symposia. Meer informatie vindt u op www.chavahlichtenberg.nl

Reacties

Wilt u reageren op het pianospel van Chavah Lichtenberg, of heeft u andere suggesties?

Stuur dan een e-mail aan de Kunstcommissie van het Jeroen Bosch Ziekenhuis (kunstcommissie@jbz.nl)

Zie ook