Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Zomerexpositie Jeroen Bosch Ziekenhuis

dinsdag 15 juli 2014

Momenteel realiseert het Jeroen Bosch Ziekenhuis voor het derde achtereenvolgende jaar in samenwerking met de kunstacademie AKV|St.Joost een zomerexpositie; een expositie waarbij een kleine afvaardiging van de nieuwe lichting afgestudeerd beeldend kunstenaars en ontwerpers gedurende de zomerperiode de mogelijkheid krijgt examenwerk tentoon te stellen aan publiek. De kunstacademie heeft dit jaar twaalf studenten voorgedragen, waaruit de jury van het Jeroen Bosch Ziekenhuis vijf kandidaten heeft genomineerd. Tijdens de diploma-uitreiking op 26 juni 2014 werd de JBZ-awards; de aanmoedigingsprijs voor beeldend talent, met een bijbehorend geldbedrag van 2500 euro, aan Janina Frye overhandigd. Het werk van Frye en de vier andere genomineerden is in de maanden juli, augustus en september 2014 te bezichtigen op de boulevard in het JBZ. Daarbij is tevens ruimte gereserveerd voor Jolanda van Nuenen; winnares JBZ-Award 2013.


Het Jeroen Bosch Ziekenhuis is erg verheugd met het werk dat deze zomer aan patiënten en (andere) bezoekers wordt tentoongesteld. De expositieruimte laat deze zomer namelijk een grote diversiteit aan werk en materiaal zien. De expositie bevat; foto's, zeefdrukken, t-shirt's, experimentendozen, tekeningen, posters, kaarten, videobeelden, geluid, een sculptuur, een metromap en een digitale app. Materialen waar gebruik van wordt gemaakt, zijn onder andere; gips, klei, acrylhars, hout, glas, inkt, ecoline en epoxy. De verscheidenheid leidt echter niet tot onaangename contrasten; de expositie op de boulevard van het Jeroen Bosch Ziekenhuis is één geheel. Het werk van de inmiddels afgestudeerde kunstenaars is te bewonderen tot en met 5 oktober 2014.

 

Janina Frye (Winnares JBZ-Award 2014)
Het oordeel van de jury is dat de tentoonstelling van Janina Frye (Autonome Beeldende Kunst) een goed en doordacht gebalanceerde regie kent, het werk is scherp in realisatie en zorgvuldig met vakmanschap gemaakt. Frye maakt zich ondergeschikt aan de objecten en blaast deze nieuw complementair leven in. Verhoudingen tussen mensen en objecten worden hervonden of heroverwogen; een gegeven waar patiënten zich mogelijk mee kunnen identificeren. Tijdens het ziek zijn komt er immers een moment dat je moet herwegen, hervinden en opnieuw in balans moet komen. Bewonder Janina's veelzijdigheid in 'Theatherplay of things', 'The becoming acquainted with' en 'The attempt to relieve the chair of its burden was unexpected”, waarbij alledaagse objecten en -logica de revue (opnieuw) passeren.

 

Rachel van den Zanden (Genomineerd)
Rachel van den Zanden (Illustratie) heeft een uitgesproken tekentaal die in de vorm van een animatie jong en oud op verrassende wijze verbind. Het werk is vertaald naar een prachtig tastbaar prentenboek 'Auw!' met in de hoofdrol een optimistisch veldmuisje. Van der Zanden hoopt met haar boek een positieve bijdrage te leveren aan de ouderinstructie in Nederland; ouders zouden immers meer moeten voorlezen aan hun kinderen. Daarnaast is er de vriendelijk vormgegeven app 'Grutvoajers Appje'; “om kinderen bekender te maken met de oude Brabantse dialecten”, aldus Van den Zanden. Het digitale werk, dat eveneens interessants is voor volwassenen, wordt op videobeeld aan het publiek getoond en ondersteund met komische geluiden.

 

Lin Houtman (Genomineerd)
Lin Houtman (Autonome Beeldende Kunst) geeft op verschillende manieren aan waarop je geluk kan tegenkomen. Zij zoekt geluk, wat gelukkig maakt en laat daarvan de paradox in haar werk zien.


Lin's “Cure for what ails you” is vertaald naar een aantal verschillende werken. Twee van haar werken zijn de aankomende maanden in de expositieruimte van het Jeroen Bosch Ziekenhuis te vinden. Het eerste werk betreft een installatie met draagbare t-shirts en tassen die op korte termijn te koop aangeboden worden in de Moment Shop aan de boulevard. Het tweede werk betreft een hoopgevend foto-fragment. Beide werken dragen het citaat "Things will get better, I promise"; een boodschap die in alle stilte lijkt te spreken.

 

Tessa Kuipers (Genomineerd)
Tessa Kuippers (Grafisch Ontwerpen) laat door middel van haar brede onderzoek de vele mogelijkheden van grafisch ontwerpen als communicatiemiddel (in)zien.


Tessa realiseert een evenementenmetro om overzicht te creëren in de gemeentelijke chaos der regelgeving.  “Ondanks dat de gemeente het probeert, is het heel onduidelijk wat je moet doen om bijvoorbeeld een evenement te realiseren” aldus Kuipers. De onduidelijkheid wordt vertaald naar een overzichtelijk grafisch ontwerp voor de stad Utrecht. Tevens is het werk ‘Fungifest’ dat onder andere bestaat uit een paddenstoelen kweekdoos en –experimentendoos, te bewonderen in de expositieruimte. De mogelijkheden van paddenstoelen zijn eindeloos, “Get creative with Fungi!”.


Nicole van Osta (Genomineerd)
Nicole van Osta (Autonome Beeldende Kunst) heeft een levend beeldarchief gerealiseerd; een niet te stoppen stroom.

 

Met het werk “Il Omniversum de Nikloϊ” richt Nicole zich op de vraag wat de essentie is van menselijkheid. Nicole legt daarbij de nadruk op de binnenwereld en de kwetsbaarheid. Het werk dat grotendeels bestaat uit fragmenten, is in langwerpige vitrines gepresenteerd waardoor een duidelijk verhaal ontstaat. Het tweede werk 'After The Fall' betreft een pasgeborene met blauwe glazen handen. De materiaalkeuze, ofwel de glazen handen, geven bij zonlicht een extra dimensie aan het werk.

 

Jolanda van Nuenen (Winnares JBZ-Award 2013)
Jolanda van Nuenen won in 2013 de JBZ-Award. Van Nuenen maakte indruk door de bijzondere droomwereld die zij met een foto- of filmcamera wist op te roepen. Momenteel werkt Jolanda tijdelijk in Hongarije om een nieuw kunstproject te realiseren.


Jolanda stelt een aantal recente werken tentoon die zij onder meer door de JBZ-Award 2013 heeft kunnen realiseren. Het gaat om de fotofragmenten 'Wolkenhemel', 'Hazengrauw', 'Teer Blad' en 'Roodvonk'; fragmenten waarbij onnatuurlijke en natuurlijke elementen m.b.t. mobiliteit de revue passeren. “Het waarnemen/observeren gebeurt altijd onderweg. In beweging zijn, samen met de tijd”, aldus Jolanda. Denk o.a. aan het bewegende beeld dat de reiziger opvangt vanuit de trein of de auto, of aan het veranderen van de seizoenen en het effect hiervan op het uiteindelijk vastgelegde (natuurlijke) fotofragment.


Zoeken

Print