Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Prachtig orgel in kapel Jeroen Bosch Ziekenhuis geplaatst

zaterdag 31 december 2011

Een nieuw gebouw, een prachtige kapel en binnenkort ook een schitterend orgel. Al weken wordt er hard gewerkt in de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een wit papier siert de glazen deuren. ‘Geen toegang kapel i.v.m. intonatie orgel’. Orgelbouwers Pels & Van Leeuwen intoneren het orgel in alle stilte. Bezoekers proberen tevergeefs een glimp op te vangen van het robuuste orgel op het zogenaamde orgelbalkon. Zondag 15 januari wordt de kapel weer geopend en het orgel voor het eerst bespeeld. Wat is er in de tussentijd allemaal gebeurd?

14 november 2011 begonnen de werkzaamheden in de kapel. Het hoofdvolume werd opgebouwd, de kapel was daarmee niet meer toegankelijk voor bezoekers en personeel. De Mariakapel daarentegen is alle dagen open gebleven. Een week later is de mechaniek afgewerkt. Gelukkig kon de kapel daarom in de avonduren en in de weekenden weer open. Vanaf week 48 tot deze week zijn de orgelbouwers bezig geweest met de intonatie van het orgel. Dat vergt aandacht en stilte, bezoekers hadden overdag niet de gelegenheid de kapel te bezoeken. In overleg was het mogelijk om op bepaalde tijdstippen de kapel kortstondig te gebruiken.

Peter van Rumpt, eigenaar en algemeen leider Pels & van Leeuwen: “Zoals een zanger inzingt waarbij de stem wordt ingesteld op de akoestiek van de ruimte, zo intoneert de orgelmaker elke pijp in het orgel. Totaal heeft het orgel in de kapel 968 pijpen die allemaal individueel tot klinken moeten worden gebracht met de juiste klankkleur en sterkte in de akoestiek van de fraai klinkende kapel. Elk register krijgt hierbij zijn kenmerkende karakter terwijl elk register ook fraai moet versmelten met de klank van ieder ander register maar ook in vele haast ontelbare ensembles van registers. Dit is een zeer arbeidsintensief werk en vergt uiterste concentratie en geduld." Het vereist eveneens vakmanschap en ervaring, de intonateurs van Pels & Van Leeuwen, de heer Piet van der Meijden en Peter van Rumpt.

Orgel met karakter
In het nieuwe jaar, op zondag 15 januari, zal het orgel tentoongesteld en bespeeld worden. Daar kijken we naar uit. Het nieuwe orgel is een zogenaamd mechanisch pijporgel met twee klavieren en vrij pedaal. Het is gemaakt in traditionele stijl, geïnspireerd op de Nederlandse orgelbouw omstreeks het midden van de 19e eeuw. Peter van Rumpt is verantwoordelijk voor het ontwerp van het instrument en de technische en artistieke realisatie.

Van Rumpt: “Het orgel is speciaal ontworpen voor de fraaie architectuur van de kapel van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Bij het ontwerp van het front zochten wij naar een beeld dat een harmoniërende plaats zou kunnen vinden in de ruimte tussen de zware rotspartij en de uitdagende dak -en plafondconstructie, zonder direct aan deze zeer specifiek gevormde elementen vorm te ontlenen. De frontpijpen zijn opgesteld in los van elkaar geordende bundels die vrij van het meubel gedragen worden door stalactietachtige consoles. Het geheel oogt hierdoor licht, doorzichtig en speels en resulteert in een sterk verticaal en opwaarts werkend lijnenspel. In de klank van het orgel is een oriëntatie herkenbaar op het werk van Jonathan Bätz in de Grote Kerk te ’s-Hertogenbosch (1831). Het dispositie ontwerp is gemaakt door Jacques van den Dool, cantororganist van de Grote Kerk. De claviatuur en het inwendige van het instrument is gemaakt in de traditionele huisstijl van de Bossche orgelmakerij."

Bekijk hier meer informatie over het orgel.

De kapel en het nieuwe orgel is mogelijk gemaakt door de inzet van de Stichting Vrienden van de Kapel en een grote donatie die zij voor het orgel ontvangen hebben.

Zie ook