Ga direct naar: Inhoudsopgave | Zoeken | Site-navigatie

Jeroen Bosch Ziekenhuis officieel geopend door Prins Willem Alexander!

vrijdag 24 juni 2011

Op 24 juni heeft Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje het Jeroen Bosch Ziekenhuis officieel geopend. Hij deed dit in aanwezigheid van een groot aantal genodigden. De openingsceremonie kon gevolgd worden op grote schermen die verspreid in het ziekenhuis waren opgesteld voor patiënten, bezoekers en medewerkers.

 

Om 12:45 kwam Zijne Koninklijke Hoogheid aan bij het ziekenhuis waar hij werd ontvangen door de Commissaris van de Koningin Provincie Noord-Brabant de heer Van de Donk, de burgemeester van ’s-Hertogenbosch de heer Rombouts en de heren Spaan en De Kubber respectievelijk voorzitter en vice-voorzitter van de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis.

 

Foto-expositie

Allereerst liep Zijne Koninklijke Hoogheid langs een foto-expositie met onder meer een grote foto van zichzelf als kind op een fietsje. Deze foto werd door Hare Koninkljike Hoogheid prinses Beatrix op 26 september 1974  onthuld bij de opening van het toenmalige Willem-Alexander Ziekenhuis. De foto stond al die jaren in de entree van het oude ziekenhuis.

 

Speeches, muziek en dans

Op het Kerkplein vonden een aantal speeches (van Willy Spaan en Peter de Kubber) plaats omlijst door muziek en dans. Ook werd een korte film vertoond over het thema klantvriendelijkheid en klantgerichtheid. Het concept van het nieuwe ziekenhuis wordt daarin toegelicht door mevrouw Gallé, lid van de Raad van Bestuur en Mario Hendrikx, de architect van het gebouw.

 

Korte film

Tijdens het slot van de korte film, op het moment dat de architect een transparante bol in de palmen van zijn hand houdt, bevroor het beeld op het scherm. Op dat moment kwamen twee dansers van het Scapino Ballet het podium op. Één van de twee dansers had de glazen bol in handen die ook aan einde van de audiovisual te zien was. Deze bol werd door een andere danseres weer overgenomen en van het podium gehaald.

 

Openingshandeling

Na afloop van de dans rolden twee grote transparante druppels met danseressen er in op het podium. Zij symboliseerden op deze manier de vereniging van verschillende werelden en locaties in één nieuw gebouw. Eén van de danseressen hield de kleine glazen bol vast die de verbinding vormde tussen de twee druppels. De danseressen nodigden Zijne Koninklijke Hoogheid en de heer Spaan uit met hen mee te lopen in de richting van het podium. Daar stond op een sokkel links voor het podium een miniatuurontwerp van de fontein buiten. Zijne Koninklijke Hoogheid werd door een van de danseressen uitgenodigd de kleine glazen bol in het miniatuurontwerp van de fontein te leggen.

 

Startsein

Met deze handeling gaf Zijne Koninklijke Hoogheid het startsein voor een live verbinding op de schermen met de fontein buiten. Via deze verbinding werd zichtbaar dat in de fontein buiten een derde levensgrote bol (de derde locatie) lag. De danseres in de bol kwam tot leven en zorgde op theatrale wijze voor het in werking treden van de fontein. De spuitende waterstralen markeerden de officiële opening van het ziekenhuis.

 

Unieke publicatie

Direct na de openingshandeling bood de Raad van Bestuur van het Jeroen Bosch Ziekenhuis aan Zijne Koninklijke Hoogheid een bijzondere publicatie aan: ‘Beter worden in de stad van Jeroen Bosch’. De Prins van Oranje kreeg een exemplaar in een bijzondere handgemaakte cassette. De dvd van de audiovisual ‘Zichtbaar Verenigd’ was hierbij ingesloten.  Na afloop kregen alle genodigden deze publicatie uitgereikt, die te bestellen is via de webshop van het ziekenhuis of in de winkel van de boulevard.

 

Bezoek kinderafdeling

Zijne Koninklijke Hoogheid bracht vervolgens een bezoek aan de kraamafdeling en de couveuseafdeling van het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Een in het oog springend voorbeeld op het gebied van patiëntvriendelijkheid, innovatie en kwaliteit van zorg. De nieuwe afdeling Moeder en Kind kenmerkt zich door gezinsgerichte zorg. Waar voorheen de verloskamers en couveuseafdelingen ver uit elkaar lagen, zijn deze nu samengevoegd. Het gezin staat centraal en kan zo veel mogelijk al vanaf de geboorte van een nieuw gezinslid bijeen blijven. In de kraamsuites kunnen moeders bevallen én met hun gezonde baby verblijven zolang dat medisch gezien voor de moeder noodzakelijk is. In de couveusesuites krijgen baby’s medische zorg en kunnen moeders en andere verzorgers verblijven.

 

Informele samenzijn
Tenslotte maakt Zijne Koninklijke Hoogheid kennis met een vijftiental vertegenwoordigers van het ziekenhuis tijdens een informeel samenzijn in de ontvangstruimte, waar ook de overige gasten naar toe waren gegaan. Na het vertrek van de prins is daar nog volop nagepraat en teruggekeken op ‘het mirakel van Den Bosch’. De afdeling JBZ voeding en gezondheid zorgde voor een passende culinaire invulling. Een sfeervol strijkkwartet luisterde de informele bijeenkomst op door lichte achtergrondmuziek te brengen.

 

Omroep Brabant heeft ook een beeldverslag gemaakt


Zoeken

Print