Vrijheidsbeperkende (of beschermende) maatregelen
Bij uw naaste nemen we maatregelen waardoor de bewegingsvrijheid beperkt wordt.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De verpleegkundige heeft aan uw naaste en aan u uitgelegd welke maatregelen we nemen en waarom we dit doen. In deze informatie kunt u dit nog eens rustig nalezen.
Om te zorgen dat deze tekst goed leesbaar is, gebruiken we de term 'naaste'. Hiermee bedoelen we natuurlijk ook ‘partner’, familielid of vriend(in)’. Daar waar ‘hij’ staat, kunt u ook ‘zij’ lezen.
Wat zijn vrijheidsbeperkende maatregelen?
Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn maatregelen die beperkende gevolgen hebben voor de persoonlijke vrijheid van uw naaste. Daarmee bedoelen we dat uw naaste minder bewegingsvrijheid heeft. Uw naaste kan niet vrijuit doen wat hij op dat moment wil.
Dit doen we met ‘milde’ maatregelen. Bijvoorbeeld door het plaatsen van bedhekken, een bewegingssensor (optiscan), of een kussen met sensor in de stoel waarop uw naaste zit. Door het gebruik van een sensor is er sneller iemand bij uw naaste als deze op wil staan of uit bed wil komen terwijl dit niet veilig is.
Soms zijn zwaardere maatregelen nodig, zoals een tentbed of onruststoel (rolstoel met rolstoelblad).
Waarom nemen we vrijheidsbeperkende maatregelen?
Tijdens een opname in het ziekenhuis kan het gebeuren dat uw naaste ernstig verward of onrustig raakt. Hierdoor kan het gedrag van uw naaste gevaarlijk of risicovol zijn. Voorbeelden hiervan zijn vallen, aan infuuslijnen trekken of agressief gedrag. Helemaal voorkomen kunnen we dit helaas niet altijd. Vrijheidsbeperkende maatregelen zijn soms nodig om uw naaste tegen zichzelf of anderen te beschermen.
Hoe wordt dit besluit genomen?
Het besluit om de bewegingsvrijheid van uw naaste te beperken, nemen we heel zorgvuldig. We proberen eerst om het gebruik van vrijheidsbeperkende maatregelen te voorkomen. Bijvoorbeeld door:
- Het veilig maken van de omgeving van uw naaste.
- Ervoor zorgen dat uw naaste zich bewust is van de tijd.
- Herkenbare spullen van thuis mee te laten brengen zoals foto's, horloge en gehoorapparaat.
- Regelmatig vertellen dat uw naaste in het ziekenhuis is en wat er aan de hand is.
- Zorgen voor de aanwezigheid van vertrouwd bezoek buiten de bezoektijd.
- Spreiden van het aantal bezoekers over de dag.
Bij het inzetten van vrijheidsbeperkende maatregelen, vragen we vooraf altijd of uw naaste akkoord is. Als uw naaste niet wilsbekwaam is, dan vragen we alleen toestemming aan de contactpersoon of aan de wettelijk vertegenwoordiger. Het team op de afdeling bespreekt dagelijks of de maatregelen nog noodzakelijk zijn. Hierbij houden we ook rekening met de gevolgen van de maatregelen voor uw naaste.
Heeft u nog vragen?
Heeft u nog vragen over het inzetten van vrijheidsbeperkende maatregelen? Stel ze dan gerust aan de verpleegkundige van de afdeling.