Kindergeneeskunde (loopbaanreis)

Welkom op de kinderafdeling! We geven je graag een kijkje in onze veelzijdige afdeling.

Als kinderverpleegkundige geef je intensieve begeleiding en zorg aan kinderen. Van alles komt voorbij: van algemene chirurgische ingrepen, tot oncologische en neurologische aandoeningen en meervoudige problematiek. Merendeel van de opnames is acuut. Soms komen kinderen voor een keer in opname, maar er zijn ook kinderen met chronische aandoeningen die met enige regelmaat acuut worden opgenomen. 

Alle ontwikkelingsfasen van het kind komen aan bod, van pasgeborenen, peuters en kleuters, schoolkinderen en adolescenten.

Je kunt veel leren van de kinderen. Zij leven echt in het hier en nu

Ons team bestaat uit verpleegkundigen en medisch pedagogisch hulpverleners en samen verlenen we gezinsgerichte zorg. Op de kinderafdeling is er een nauwe samenwerking met de kinderdagbehandeling, de polikliniek, couveuse en de verloskunde. De samenwerking met artsen is heel fijn, er is een open communicatie. Wij krijgen ook de ruimte om met de artsen mee te denken over de beste behandelmethode. Daarnaast zijn er ook korte lijnen met externe organisaties. Je kunt hierbij denken aan het Princes Maxima Centrum, consultatiebureau of Veilig Thuis.

Als loopbaanreiziger is er veel te ontwikkelen op onze afdeling. Naast de brede kennis die je opbouwt vanwege de diversiteit aan ziektebeelden, kun je veel leren van de kinderen. Zij leven echt in het hier en nu. Het leuke aan kinderen is dat ze spontaan zijn, soms ook aandoenlijk en soms bijdehand. Daarbij is ieder kind anders en iedere ontwikkelingsfase anders, dat zorgt voor veel diversiteit en vraagt veel flexibiliteit en aanpassingsvermogen van ons.

Je begeleidt de ouders/verzorgers en adviseert, instrueert en informeert over de zorg van hun zieke kind. Je hebt tenslotte hun ‘goud’ in handen. Naast intensieve zorg voor het kind, komen er regelmatig situaties voor waarbij je ‘werkt met de handen op de rug’, waarbij de nadruk op begeleiding en coaching ligt. Kinderen ontwikkelen zich niet alleen lichamelijk, maar ook psychisch en emotioneel. Kinderen hebben andere aandoeningen dan volwassenen of hebben andere symptomen bij dezelfde aandoening. Goed observeren is dus belangrijk, omdat het kind niet altijd zelf zal zeggen wat het voelt of waar het pijn heeft. Je werkt dan ook intensief samen met de ouders, want zij kennen hun kind het beste. De afdeling is in een mooie ontwikkeling wat betreft communicatie: traumavrije zorg. Door een andere bewoording te kiezen passend bij het niveau van het kind voelt het veiliger voor ze en ervaren ze de situatie/behandeling anders.

Er komen ook veel verpleegtechnische handelingen aan bod, dit maakt het werk echt divers. Qua klinisch redeneren is hier veel te leren!

Er is veel aandacht voor elkaar en nazorg

Als je ervoor kiest om kinderverpleegkundige te willen worden, duurt de opleiding 15-18 maanden. Van een kinderverpleegkundige wordt verwacht dat hij/zij een bijdrage kan leveren aan de kwaliteit en deskundigheid van het team. Er zijn meerdere werkgroepen op de afdeling waar verpleegkundigen werken aan de verbetering hiervan. Het is mogelijk om je binnen het vak van kinderverpleegkundige verder te ontwikkelen, onze leidinggevende denkt hier actief over met je mee. 

Het team is stabiel en goed op elkaar ingespeeld. Als kinderverpleegkundige is het belangrijk dat je goed kan relativeren, omdat er soms aangrijpende situaties voorkomen. Er is daarom veel aandacht voor elkaar en nazorg.

Verpleegkundige met een kind en diens ouder

De fysieke belasting op de afdeling is wisselend. Je hebt te maken met kinderen / jongeren in de leeftijd van 0 tot en met 18 jaar. Iedere ontwikkelfase is anders. Als kinderverpleegkundige ga je mee en pas je jezelf aan, aan de structuur van het kind en het gezin: gezinsgerichte zorg. De dagstructuur van een pasgeborene is heel anders dan die van een puber. Als kinderverpleegkundige kom je in aanraking met complexe casussen en ernstig zieke kinderen. Dit kan erg confronterend zijn. Op de afdeling heerst een veilig leerklimaat, waarin nazorg geboden wordt. Communicatie, samenwerken, reflecteren en nabespreken zijn belangrijke onderdelen in het leerproces.

Het is van belang om te weten wat je komt halen en komt brengen op de kinderafdeling. Wat wil je bereiken  en wat of wie heb je daarvoor nodig? Heb jij hier al het antwoord op als loopbaanreiziger of wil je eens proeven hiervan? Loop dan een dag mee bij ons!

Code VLR-021
Laatste revisie: 8 april 2024 - 16:50