Dialyse (loopbaanreis)
Ik wil jou als loopbaanreiziger graag meenemen naar mijn mooie werkplek op de Dialyse!
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Als dialyseverpleegkundige begeleid ik patiënten met nierfalen, zowel chronische als acute patiënten. Dit zijn patiënten met hemodialyse- en peritoneaal dialyse of patiënten die een niertransplantatie nodig hebben. De patiëntenpopulatie is erg divers van jonge werkende mensen tot ouderen. Tijdens de dialysebehandeling ben ik verantwoordelijk voor het goed uitvoeren van de behandeling, dit gebeurt bij chronische patiënten op de dialyseafdeling, maar bij acute patiënten vindt deze behandeling plaats op de intensive care of CCU. Patiënten die de mogelijkheid en kennis hebben en dit ook willen, kunnen zich ook zelf aansluiten aan de dialysemachine. We coachen en leiden dan ook patiënten op om zelf te kunnen dialyseren, dit kan op de zelf care unit of in de thuissituatie. Thuishemodialyse is ook optie waar de patiënt voor kan kiezen. Tevens geven we voorlichting over niertransplantatie en begeleiden wij patiënten naar een niertransplantatie.
De functie van dialyseverpleegkundige is een perfecte combinatie tussen psychosociale begeleiding met technisch handelen en hoog complexe zorg. Als loopbaanreiziger bestaat een groot deel van jouw werkzaamheden in eerste instantie uit het opstarten van een contact voor een langdurige zorgbegeleiding.
Je leert de patiënten goed kennen, doordat ze langdurig behandeld worden, in goede en slechte tijden. Er is veel tijd en aandacht voor de dialyse patiënt. Na een inwerkperiode van 9 weken kun jij ervoor kiezen om de opleiding tot dialyseverpleegkundige te gaan volgen. Deze opleiding duurt ongeveer 15-18 maanden.
Ik heb het dialyseteam als een warm bad ervaren
Als gediplomeerd dialyseverpleegkundige kun je je verder specialiseren in een aantal aandachtsgebieden zoals thuisdialyse, diabetische nefropathie en vaatwerkgroep. Dat maakt dat je continu in ontwikkeling kan blijven. Op het dialysecentrum werk je heel nauw samen met je collega’s, er is veel tijd om te sparren met elkaar. Tevens ben je onderdeel van een multidisciplinair team wat bestaat uit nefrologen, diëtisten en maatschappelijk werkers. Iedereen heeft zijn eigen expertise en kwaliteiten, waardoor wij elkaar goed aanvullen en de beste zorg kunnen leveren voor onze patiënten.
Ik heb het dialyseteam als een warm bad ervaren. Het team is echt gericht op samenwerking. De meeste medewerkers zijn boven de 40, maar er worden meer jongeren aangenomen zodat het meer gemêleerd wordt.
De arbeidsomstandigheden op het dialysecentrum zijn goed. Het is fysiek een stuk minder zwaar omdat je geen ADL zorg hebt en de meeste patiënten zijn mobiel. De werkdruk is goed, ik ervaar meer rust en tijd voor de patiënt. Daarbij heb je meer regelmaat, de dagdiensten zijn van half acht tot vijf, de late dienst duurt tot half negen. Er worden ook nachtdiensten gewerkt, maar dat zijn er minder dan op een algemene kliniek. Tevens is er de mogelijkheid om halve diensten te werken, dit is bijvoorbeeld prettig voor verpleegkundigen die jonge kinderen hebben. Tot slot heb je bereikbare diensten voor de zondagen en nachten, dit is voor acute situaties.De dialyse is dan ook een interessante, betekenisvolle, innoverende afdeling waar jij als loopbaanreiziger je kunt ontwikkelen in zowel communicatieve vaardigheden als in het klinisch redeneren. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan een dag meelopen!