Veel gestelde vragen over de prostaatoperatie
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Veel gestelde vragen
Wanneer is mijn operatiedatum bekend?
Soms spreken we meteen een opnamedatum met u af, maar het kan ook zijn dat u op een wachtlijst komt. U krijgt dan telefonisch of schriftelijk bericht over de datum en tijd van opname. Het komt voor dat een opname toch niet op de geplande dag mogelijk is. Bijvoorbeeld als er onverwacht veel spoedopnames zijn geweest. Als dit het geval is, ontvangt u natuurlijk zo snel mogelijk bericht van ons.
Moet ik me scheren voor de operatie?
Om infecties te voorkomen mag u het operatiegebied niet zelf ontharen! Als ontharen nodig is, gebeurt dit op de operatiekamer.
Wat kan ik zelf doen in de voorbereiding op de operatie?
Wijzigingen doorgeven
Verandert er iets in uw medicijngebruik ná uw afspraak met de POS en vóór de dag van opname in het ziekenhuis? Dan is het belangrijk dat u deze wijziging doorgeeft aan het ziekenhuis. Bel hiervoor naar ons Centraal Apotheek Punt: (073) 553 59 09. Zij registeren de wijziging van uw medicijngebruik in uw medisch dossier. De medewerker van de POS belt u terug als de wijziging van invloed is op uw behandeling.
Verandert er iets in uw gezondheidstoestand? Geef dit dan door aan afdeling POS: (073) 553 34 64.
Nuchter zijn
Het is belangrijk dat uw maag voor de operatie leeg is. Dit noemen we nuchter. Dit voorkomt dat de inhoud van uw maag tijdens de operatie in de luchtpijp en longen terechtkomt. Als dit gebeurt, kan dat ernstige complicaties geven. U krijgt instructies van het Planbureau over het nuchter zijn.
Bent u niet nuchter? Dan kan de operatie niet door gaan.
Medicijnen innemen
De behandelend specialist en/of de anesthesioloog bespreekt met u welke medicijnen u vóór de operatie moet stoppen en welke medicijnen u mag blijven gebruiken.
Roken
Het is verstandig om op de dag van de operatie niet te roken. De ademhalingswegen van rokers zijn vaak geïrriteerd en daardoor gevoeliger voor ontsteking. Daarnaast verdringt het koolmonoxide in de rook de zuurstof uit het bloed. Dat is slecht voor uw organen en voor de genezing van de wond. Bovendien kan hoesten na de operatie erg pijnlijk zijn.
Overige voorbereidingen
- Wij vragen u om op de ochtend van de opname thuis te douchen of te baden.
- U mag op de dag van de ingreep geen make-up of bodylotion gebruiken.
- U hoeft nagellak of kunstnagels niet te verwijderen voor de operatie.
- Doe thuis uw horloge, ringen, oorbellen en andere sieraden af. Piercings in de mond moet u altijd uitdoen. Dit geldt ook voor piercings vlakbij het deel van uw lichaam waaraan u geopereerd wordt. Andere piercings mogen blijven zitten.
- Het is raadzaam om de eerst 24 uur na de ingreep niet alleen thuis te zijn. Zorg dat er iemand bij u is om u eventueel te helpen.
Wat moet ik meenemen naar het ziekenhuis voor de opname?
Neem op de dag van opname het volgende mee:
- Uw geldig identiteitsbewijs. De verpleegkundige op de afdeling kan bij aankomst hier naar vragen. Wij adviseren u het identiteitsbewijs daarna mee naar huis te geven.
- Een Actueel Medicatie Overzicht (AMO) van de medicijnen die u thuis gebruikt. Dit kunt u opvragen bij de apotheek.
- Alle medicijnen die u thuis gebruikt (ook insuline, glucosemeter en toebehoren, puffers, zalf etc), het liefst in de originele verpakking. Zorg dat u voldoende voorraad meeneemt voor de dagen dat u (naar verwachting) in het ziekenhuis ligt.
- Kleding waarin u gemakkelijk kunt bewegen en makkelijke schoenen die stevig aan de voet zitten, zonder gladde zool.
- Toiletartikelen.
- Uw eigen brillenkoker, lenzendoosje en/of gebitsbakje.
- Uw DigiD inloggegevens, als u tijdens uw opname wilt kunnen inloggen op uw MijnJBZ.
Heb ik thuiszorg nodig na de operatie?
Als u na uw verblijf in het ziekenhuis zorg nodig heeft, bespreekt uw arts of de verpleegkundige dit met u. Dit gebeurt tijdens uw ziekenhuisopname. Pas na uw ingreep of behandeling kan vastgesteld worden welke zorg u nodig heeft. Bekijk alvast of er mensen in uw omgeving zijn die u tijdelijk kunnen ondersteunen. Is dat niet het geval, dan onderzoekt de verpleegkundige en/of behandelend arts samen met u of u in aanmerking komt voor (extra) zorg. Lees hier meer over zorg na ontslag.