Medicijnen in hand

Uw medicijnen tijdens de opname op afdeling Cardiologie of hartbewaking

Tijdens uw opname op de afdeling Cardiologie of hartbewaking (CCU) in het Jeroen Bosch Ziekenhuis gebruikt u de medicijnen van thuis en beheert en gebruikt u uw medicijnen zelf. U kunt hier lezen wat dit voor u betekent.

Waarom kunnen we u vragen uw medicijnen van thuis door te gebruiken? 

U bent gewend om thuis uw medicijnen in te nemen. Het is fijn als u in het ziekenhuis – als dit lukt – uw eigen medicijnen van thuis blijft door gebruiken. U hoeft dan niet te wennen aan de medicijnen van het ziekenhuis, die bijvoorbeeld van een ander merk of net andere samenstelling kunnen zijn. De apothekersassistent en/of verpleegkundige in het ziekenhuis kijken wel met u mee of alles goed gaat met de medicijnen die u gebruikt. 

Uw medicijnen in eigen beheer houden, wat betekent dit?

Als wij met u afspreken dat u uw medicijnen in eigen beheer houdt, dan bent u tijdens de opname zelf verantwoordelijk voor:

  • het op tijd innemen van uw medicijnen;
  • het innemen van de juiste hoeveelheid medicijnen;
  • het op de juiste manier innemen van uw medicijnen;
  • het innemen van medicatie nadat de verpleegkundige de bloeddruk en hartslag heeft gemeten;
  • het overleggen met de verpleegkundige en/of arts voordat u medicijnen uit de rode zak inneemt;
  • het bewaren van uw medicijnen in het nachtkastje en het afsluiten van uw nachtkastje als dit onbeheerd is;
  • het op tijd bijbestellen van uw medicijnen bij de verpleegkundige;
  • het vragen van een nieuw medicatieoverzicht aan de verpleegkundige als er iets wijzigt in uw medicijnen.

Welke afspraken maken we over uw medicijnen tijdens de opname?

Bij opname neemt een apothekersassistente of arts met u door welke medicijnen u gebruikt.

  • We spreken samen af of u de eigen medicijnen van thuis door blijft gebruiken tijdens de opname.
  • We spreken samen af of u (bepaalde) medicijnen in eigen beheer houdt, of dat de verpleegkundige dit van u overneemt. Als u akkoord gaat met het zelf beheren van uw medicijnen, noteren wij dit in het dossier. De verpleegkundige houdt in de gaten of u in staat bent om uw medicijnen zelf in te nemen. Wanneer dit (tijdelijk) niet kan neemt de verpleegkundige het over.
  • Als u nieuwe medicijnen krijgt voorgeschreven en deze in eigen beheer houdt, krijgt u van het ziekenhuis een passende voorraad. U hoeft dan bij ontslag niet direct naar de thuisapotheek te gaan.
  • De verpleegkundige geeft u een medicatieoverzicht, zodat u weet wat u op welk tijdstip moet innemen. Past de arts uw medicijnen aan? Dan is het belangrijk dat u een nieuw medicatieoverzicht van de verpleegkundige krijgt.
  • Er kunnen bepaalde medicijnen zijn die u alleen na overleg met de verpleegkundige mag innemen. De verpleegkundige zal u dit dan vertellen. Deze medicijnen beheert u in een rode zak, zodat hier extra aandacht voor is.
  • De verpleegkundige bespreekt regelmatig met u of alles nog goed loopt en of u nog vragen heeft. Heeft u vragen over de manier van innemen, de tijd van inname, mogelijke bijwerkingen of andere vragen? Stel uw vragen dan gerust aan de verpleegkundige.

Zijn uw medicijnen bijna op? 

Geef het uiterlijk 24 uur van tevoren aan de verpleegkundige door als uw medicijnen van thuis bijna op zijn. De verpleegkundige kan dan deze medicijnen nog op tijd bestellen.

Heeft u nog vragen? 

Stel deze gerust aan de apothekersassistent, verpleegkundige of uw behandelend arts.

Code APO-753
Laatste revisie: 14 februari 2024 - 16:38