Pneumokokkenprik voor mensen die afweerremmende medicijnen gebruiken

Voor patiënten die afweerremmende medicijnen (immunosuppressiva) gebruiken, is het belangrijk zich te laten inenten tegen pneumokokken. Dat is uit onderzoek gebleken.

De inenting (vaccinatie) voor deze patiëntengroep is daarom opgenomen in de landelijke vaccinatieprotocollen. U krijgt de kosten grotendeels vergoed.

Afweerremmende medicijnen worden voorgeschreven bij bepaalde auto-immuunziektes en bij orgaantransplantaties.

Wat zijn pneumokokken?

Een pneumokok is een soort bacterie. Iedereen kan de bacterie bij zich dragen zonder er ziek van te zijn. Door niezen en hoesten komt de bacterie in de lucht. Als andere mensen die kleine druppeltjes inademen, kunnen ze besmet raken. Maar ook door zoenen of iemand aanraken na hoesten of niezen, kunt u besmet raken.

Waarom is de penumokokkenprik belangrijk?

Pneumokokken kunnen leiden tot bovenste luchtweginfecties, longontsteking en pneumokokkenziekte (IPD). Als u immunosuppressiva gebruikt, is de kans op infectie groter en kan deze ernstiger verlopen. Onderzoek heeft aangetoond dat een pneumokkenprik bescherming biedt tegen de 10 meest voorkomende soorten pneumokokken.

Waar kunt u terecht voor de pneumokokkenprik?

Als u gevaccineerd wilt worden, kunt u via verpleegkundig specialist Sandra Cosijns een recept aanvragen. Voor de vaccinatie zelf kunt u bij de huisarts terecht. Het is belangrijk om de vaccinatie iedere 5 jaar te herhalen. De vaccinatie wordt vergoed door de zorgverzekering, met een eigen bijdrage van 12,69 euro.

Heeft u vragen?

Meer informatie vindt u op: https://www.rivm.nl/pneumokokken . Als u nog vragen heeft, overlegt u dan met uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

 

Code INT-499
Laatste revisie: 8 september 2023 - 08:25