Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment (OPAT) brengt patiënten eerder thuis
Outpatient Parenteral Antimicrobial Treatment (OPAT) is een alternatief voor intraveneuze behandeling van antibiotica in het ziekenhuis. Patiënten kunnen deze behandeling thuis voortzetten. Antibiotica en toedieningsmateriaal worden thuis afgeleverd, zodat alles in huis is wanneer de thuisverpleegkundige langskomt voor het toedienen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Patiënten komen in aanmerking voor OPAT als hun klinische situatie stabiel is en er een indicatie is voor intraveneuze antibioticatoediening. Onderzoek en eigen complicatieregistratie laten zien dat patiënten met ernstige infecties (o.a. prothese-infecties, endocarditis, osteomyelitis) of infecties met resistente bacteriën waarvoor geen orale opties voorhanden zijn, veilig thuis behandeld kunnen worden. Door OPAT kunnen patiënten in hun eigen vertrouwde omgeving blijven. Ze zijn thuis vaak sneller en meer mobiel, wat het herstel over het algemeen bevordert. Daarnaast worden potentieel resistente bacteriën op deze manier buiten het ziekenhuis gehouden, wat de veiligheid van de kwetsbare opgenomen patiënten vergroot. Bovendien is OPAT kostenbesparend; 150 OPAT-patiënten per jaar betekent dat we ongeveer 2500 tot 3000 ligdagen besparen.
OPAT werd voor het eerst beschreven in 1974 en de toepassing is sindsdien in rap tempo toegenomen. In de grafiek is het aantal patiënten te zien dat in de afgelopen jaren met OPAT naar huis ging. Na een aanvankelijke stijging is er nu duidelijk een status quo te zien. Mogelijk is dit een effect van de COVID pandemie. We hopen het aantal OPAT behandelingen komend jaar weer een boost te geven.
Medisch microbioloog Nicole Renders: “We kijken naar manieren om het OPAT-proces te vergemakkelijken en nog patiëntgerichter te maken. Denk hierbij aan het opstarten vanuit de polikliniek, maar ook het zelf aanleren van het toedienen van het antibioticum aan de patiënt.
Patiënten zijn dan minder afhankelijk van de momenten waarop de thuiszorg langs komt. Het voornaamste doel van OPAT is dat de behandeling op een veilige en doeltreffende manier in de eigen thuisomgeving plaatsvindt, zodat patiënten regie houden en hun dagelijkse activiteiten zo snel mogelijk kunnen hervatten.”
Wilt u meer informatie over OPAT? Neem dan contact op met de afdeling microbiologie@jbz.nl.