Headerafbeelding
aanzicht ingang Jeroen Bosch Ziekenhuis met overkapping
Onderzoek

Synacthen-test

Bij een SynACTHen-test controleert de arts of de bijnier voldoende cortisol kan aanmaken.

De hypofyse (een klier onder de hersenen) geeft de stof ACTH af aan het lichaam. Dit zorgt ervoor dat de bijnier cortisol aanmaakt. Bij dit onderzoek krijgt u een middel toegediend dat lijkt op het stofje ACTH. Daarna meten we hoeveel cortisol er in het bloed aanwezig is. We weten dan of de bijnier voldoende cortisol aanmaakt.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Code INT-189
Laatste revisie: 27 mei 2025 - 10:25
Hoe verloopt het onderzoek?

Synacthen-test

Het onderzoek wordt gedaan op de afdeling Dagbehandeling, gebouw D, verdieping 3.

U krijgt het onderzoek in de ochtend. De secretaresse van de polikliniek Interne Geneeskunde laat u weten hoe laat u zich moet melden op de dag van het onderzoek. U kunt dit ook terugvinden in uw MijnJBZ.

Medicijnen

  • Medicijnen (tabletten, puffers, neussprays) die corticosteroïden bevatten, zoals hydrocortison en prednison, mogen vanaf een bepaalde tijd vóór het onderzoek niet meer gebruikt worden. Uw arts vertelt u hoe lang van te voren u met deze medicijnen moet stoppen. Pas ná de ACTH-stimulatietest mag u de medicijnen weer gaan gebruiken.
  • Als u andere medicijnen gebruikt, dan bespreekt uw arts met u of u deze op de dag van het onderzoek kunt innemen.
  • Hormonale anticonceptie ('de pil' of de Nuvaring) heeft ook invloed op het onderzoek. U moet hier 6 weken voor het onderzoek mee stoppen. U kunt in die periode eventueel een ander anticonceptiemiddel gebruiken.
  • Als u (misschien) zwanger bent, dan kan dit onderzoek niet doorgaan.

Licht ontbijt

Op de ochtend van het onderzoek mag u nog een licht ontbijt eten, bijvoorbeeld een sneetje wit brood of een beschuit met jam en thee of zwarte koffie zonder melk.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Belt u dan zo snel mogelijk, maar uiterlijk een werkdag voordat u de afspraak heeft naar de polikliniek. Uw plaats kan dan gebruikt worden om een andere patiënt te helpen. Zo werkt u ook mee om de wachtlijsten zo kort mogelijk te houden!

Waar meldt u zich?

U meldt zich bij de Infobalie van het ziekenhuis. De medewerker van de Infobalie wijst u verder naar de juiste afdeling.

Tijdens het onderzoek

U krijgt een infuus in uw arm. Via dit infuus dient de verpleegkundige u het hormoon ACTH (Synacthen) toe. Ook gebruiken we het infuus voor de bloedafnames tijdens het onderzoek. Tijdens het onderzoek zit u op een stoel of ligt u op een bed.

Het onderzoek duurt ongeveer 1,5 uur.

Bijwerkingen

Nadat u het hormoon ACTH heeft gekregen, kunt u zich even heel warm voelen of korte tijd misselijk zijn. Dit gevoel verdwijnt meestal binnen een paar minuten weer.

Verder worden na het onderzoek geen nieuwe klachten of problemen verwacht.

Nadat voor de laatste keer bloed is afgenomen mag u naar huis. 

U krijgt de uitslag van uw behandelend arts meestal 1 tot 2 weken na het onderzoek. Dit kan via een belafspraak zijn of tijdens uw afspraak bij de polikliniek.

Als u vragen heeft kunt u bellen naar de polikliniek Algemene Interne Geneeskunde en Endocrinologie, telefoonnummer (073) 553 30 81.