Headerafbeelding
Patiënt krijgt een Doppler onderzoek
Onderzoek

Enkel-arm index + doppler

Met dit onderzoek kan de vaatlaborant bepalen of u vernauwingen heeft in de slagaders van de benen.

Bij dit onderzoek onderzoeken we de toestand van de bloedvaten in uw benen. Daarbij meten we de bloeddruk in uw benen en armen, met behulp van bloeddrukmanchetten en ultrageluidsgolven.

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw onderzoek

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Neem naar uw afspraak uw geldig legitimatiebewijs mee. Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code VTL-008
Laatste revisie: 9 december 2024 - 14:45
Hoe verloopt het onderzoek?

Enkel-arm index + doppler

Op het aanvraagformulier kunnen de volgende namen staan voor dit onderzoek:

  • segmentele bloeddrukmeting (SBM) + doppler
  • enkel-arm index + doppler

Hoe bereidt u zich voor?

Wij vragen u om 10 minuten voor het begin van het onderzoek aanwezig te zijn. Uw benen kunnen dan even tot rust komen, voordat we met het onderzoek beginnen.

Gebruikt u medicijnen? Dan mag u die gewoon innemen.

Waar meldt u zich?

Waar meldt u zich?

Meldt u zich ruim op tijd aan bij de aanmeldzuil van het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5). Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Hoe verloopt het onderzoek?

Voor dit onderzoek is het soms nodig dat uw onderlichaam bloot is. Uw ondergoed mag u aanhouden. Liever geen onderbroek met pijpjes. Soms hoeft u alleen uw schoenen en sokken uit te trekken. U gaat op uw rug op een onderzoektafel liggen. Om uw armen en enkels komen bloeddrukmanchetten. We brengen wat contactgel op de huid aan. Hierop plaatsen we een staafje dat geluidsgolven uitzendt (= transducer). Op deze manier maken we de bloedstroom hoorbaar.

Dan meten we de bloeddruk aan uw armen en enkels. Hiervoor pompen we de manchetten één voor één op. Dit kan soms even pijnlijk zijn. Daarna bepalen we ook de bloeddruk aan uw tenen. Hiervoor plaatsen we een klein bloeddrukmanchet en een klipje aan uw grote teen.

Op verzoek van de behandelend arts kan het onderzoek worden uitgebreid met een looptest. U moet dan maximaal 5 minuten op een lopende band lopen. Na deze inspanning meten we opnieuw de bloeddruk aan uw enkels en arm.

Afhankelijk van de vraagstelling van de arts duurt het onderzoek duurt 20 tot 40 minuten.

Van wie krijgt u de uitslag?

De uitslag van het onderzoek krijgt u van uw behandelend arts. Heeft u hiervoor nog geen afspraak? Neem dan contact op met de secretaresse van uw behandelend arts om een afspraak te maken voor de uitslag.

Kunt u niet naar uw afspraak komen?

Laat dit dan minstens 24 uur voor aanvang van het onderzoek weten via telefoonnummer (073) 553 26 00. Als u aansluitend een afspraak heeft bij uw behandelend arts, moet u ook contact opnemen met de polikliniek van uw arts. Het telefoonnummer staat op uw afspraakbevestiging. Er kan dan in uw plaats een andere patiënt geholpen worden, zodat de wachtlijst beperkt blijft. 

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met de afdeling Vaatlaboratorium of met uw behandelend arts. Tijdens het onderzoek vertelt de laborant u steeds wat er gaat gebeuren. U kunt dan ook vragen stellen.

Het Vaatlaboratorium (Gebouw C, verdieping 1, ontvangst 5) is bereikbaar op telefoonnummer (073) 553 26 00, op werkdagen van 08.00 tot 17.00 uur.