Met hart en ziel werken op de afdeling Cardiologie
Zoek jij werk dat bij je past? Misschien is werken op de afdeling Cardiologie wel iets voor jou!
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Bij Cardiologie staat het hart centraal, zowel dat van onze patiënten als dat van ons team. We werken samen aan het herkennen en behandelen van hart- en vaatziekten, waarbij we een breed scala aan klachten aanpakken. De afdeling Cardiologie is volop in ontwikkeling, waarbij er veel aandacht is voor het creëren van een inspirerende en ondersteunende omgeving waarin jij kunt groeien.
Hier vind je uitgebreide informatie over verschillende units en functies binnen de afdeling en welke opleidingsmogelijkheden we bieden. Én wat onze afdeling zo bijzonder maakt!
Benieuwd naar ervaringen van je collega’s? Volg ons op Instagram
Cultuur
Onze afdeling heeft een fijne cultuur, waarin we medewerkers de mogelijkheid bieden om continu te blijven leren binnen hun comfort zone. We bieden goede begeleiding en volop uitdaging om de beste passende zorg te leveren.
Innovatie en topklinische zorg
We zijn trots op onze innovaties en topklinische zorg. We lopen voorop in Nederland op verschillende gebieden, zoals continuïteitsbezoeken aan huis en intensieve supervisie van cardiologen op de afdeling.
Samenwerking met andere afdelingen en ziekenhuizen
We streven naar samenwerking met andere afdelingen en ziekenhuizen, zodat medewerkers de mogelijkheid hebben om op meerdere plekken te werken en te leren. Dit omvat onder andere uitwisselingen binnen de afdeling en de acute as loopbaanreis, waarbij je ervaring kunt opdoen binnen diverse afdelingen van de acute as.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is een belangrijk aspect binnen onze afdeling. We werken aan initiatieven om duurzaamheid te bevorderen en hopen deze in de toekomst verder uit te breiden. We zijn actief betrokken bij duurzaamheidsprojecten en dragen ons steentje bij aan een betere toekomst.
Waar bestaat de afdeling Cardiologie uit?
Polikliniek cardiologie
Op de Polikliniek cardiologie komen patiënten die door de huisarts of een andere specialist zijn doorverwezen of al onder behandeling zijn van een Cardioloog. Hier werken doktersassistenten, cardiologen, verpleegkundig specialisten, gespecialiseerd verpleegkundigen en medisch secretaressen.
Functieafdeling cardiologie
De Functieafdeling Cardiologie is gespecialiseerd in het uitvoeren van verschillende. Op deze afdeling werken gediplomeerde hartfunctielaboranten, of hartfunctielaboranten in opleiding. Ook cardiologen en kindercardiologen zijn hier actief.
Verpleegafdeling cardiologie
Op de Verpleegafdeling Cardiologie worden patiënten opgenomen met diverse hartproblemen. Op deze afdeling werken verschillende professionals, waaronder cardiologen, AIOS, ANIOS, coassistenten, Hbo- en Mbo-verpleegkundigen, student verpleegkundigen, secretaressen, verpleegkundig coördinatoren en een unithoofd. Verpleegkundigen hebben vaak een cardiologiecursus gevolgd om te zorgen voor hoogwaardige zorg.
Eerste hart hulp (EHH) en Chest Pain Unit (CPU)
De EHH en CPU zijn cruciale onderdelen van onze acute cardiologieafdeling. Hier worden patiënten opgenomen voor korte observaties en snelle diagnostiek. Hier werken (CPU-)verpleegkundigen, CCU-verpleegkundigen, Cardiologen, AIOS, ANIOS, coassistenten, zorgassistenten, verpleegkundig coördinatoren en een unithoofd.
Hartlounge
De Hartlounge is bedoeld voor poliklinische patiënten die specifieke cardiologische procedures moeten ondergaan, zoals hartkatheterisatie, dotterbehandeling, Implanteerbare Loop Recorder (ILR) implantatie en pacemakerimplantaties. Het team hier bestaat uit dezelfde medewerkers als op de EHH/CPU.
Coronary Care Unit (CCU)
De CCU is een onderdeel van de ACU en een specialistische afdeling op het gebied van hartproblemen (acute fase), onder directe (monitor) bewaking. Verder is de afdeling verantwoordelijk voor de bewaking van telemetrie-patiënten. Hierbij kan het hartritme op afstand worden geobserveerd en bewaakt. Wanneer de acute fase voorbij is en de zorg die bij de acute fase hoort niet meer nodig is wordt de patiënt overgeplaatst naar de verpleegafdeling cardiologie. Het vervolgtraject wordt indien nodig ondersteund door de CCU door het observeren en bewaken van de telemetrie-bewaking. Op de CCU vinden ook elektrische cardioversies plaats. De CCU-verpleegkundige heeft een ondersteunende taak bij de acute opvang van de infarct patiënt op de HCK. Ook heeft de CCU verpleegkundige een consulterende taak, voor een aantal specifieke handelingen zoals bijvoorbeeld het maken van ECG’s buiten kantooruren op andere afdelingen van het JBZ. Het team van de CCU maakt deel uit van het reanimatieteam van het ziekenhuis. Op CCU werken CCU-verpleegkundigen, verpleegkundige in opleiding tot CCU-verpleegkundige, cardiologen, AIOS, ANIOS, coassistenten en zorgassistenten, verpleegkundig coördinatoren en een unithoofd.
Hartkatheterisatiekamers
De unit hartkatheterisatie (HCK) is een onderdeel van de ACU. Hier vinden onderzoeken en behandelingen plaats. Met speciale technieken worden de vaten van het hart bekeken. Afhankelijk van de bevindingen van de (interventie-) cardioloog wordt voor een specifieke behandeling gekozen, bijvoorbeeld een dotterbehandeling. Op de HCK worden ook pacemakers en inwendige looprecorders (hartmonitor) geïmplanteerd. Werkzaam zijn CCU-verpleegkundigen, pacemaker- en interventie-cardiologen, secretaressen, AIOS, verpleegkundig coördinatoren en een unithoofd. Pacemaker-cardiologen hebben zich gespecialiseerd in het uitvoeren van hartkatheterisaties en pacemakerimplantaties. De interventiecardioloog heeft zich bekwaamd, om naast de hartkatheterisaties ingrepen uit te voeren tijdens de acute fase van het hartinfarct, zoals bijvoorbeeld dotteren.
Wie worden jouw nieuwe collega's?
Cardiologen en arts-assistenten
In het Jeroen Bosch Ziekenhuis werken Cardiologen intensief samen met diverse medewerkers. Bijvoorbeeld arts-assistenten (al dan niet in opleiding tot specialist), verpleegkundig specialist en gespecialiseerde verpleegkundige. Daarnaast werken de Cardiologen samen met medewerkers van de CCU, EHH, CPU, HCK, hartlounge, verpleegafdeling cardiologie, hartfunctieafdeling en de verschillende poliklinieklocaties. Verder werken zij samen met andere specialismes, waarbij dit met name met de afdelingen Spoed Eisende Hulp (SEH), Intensive Care (IC) en Intensieve Samenwerkings Afdeling (ISA) is.
Verpleegkundig Specialist
De Verpleegkundig Specialist werkt onder supervisie van de cardioloog en biedt professionele medische zorg. De VS kan een deel van de werkzaamheden van de Cardioloog uitvoeren. Zij kunnen zich richten op specifieke aandachtsgebieden zoals bijvoorbeeld hartfalen of boezemfibrilleren. Verpleegkundigen Specialisten zijn Hbo-opgeleide verpleegkundigen die een masterstudie hebben voltooid.
Doktersassistenten
De doktersassistenten bereiden spreekuren voor, ondersteunen bij de spreekuren en dragen zorg voor het afronden van de spreekuren. De doktersassistenten hebben een Mbo-opleiding tot doktersassistente gevolgd. Daarna hebben zij zich gespecialiseerd binnen het specialisme Cardiologie.
Medisch secretaressen
Een medisch secretaresse heeft een opleiding tot secretaresse gevolgd, aangevuld met medische terminologie of de opleiding tot medisch secretaresse gevolgd. De medisch secretaressen zijn met name werkzaam op de backoffice. Hier staan zij patiënten telefonisch te woord en plannen afspraken in. Ze verwerken orders vanuit het elektronisch patiëntendossier. Indien nodig ondersteunen zij de hostess en het afsprakenbureau op de Polikliniek.
Hartfunctielaborant
De hartfunctielaborant heeft een Hbo-opleiding gevolgd op het gebied van cardiologische onderzoeken. Als basis is iedereen op de functieafdeling algemeen hartfunctielaborant. Zij mogen fietstesten uitvoeren en Holters aansluiten. Naast algemeen hartfunctielaborant zijn er de drie specialisatierichtingen, namelijk echolaborant, pacemakertechnicus en Holteranalist. De taken van de laborant zijn afhankelijk van de specialisatie. Sommige laboranten hebben meerdere specialisaties.
Mbo- en Hbo verpleegkundige
Als verpleegkundige op de cardiologie geef je zorg aan opgenomen patiënten, zowel voor de verpleegtechnische handelingen als de psychosociale behoefte. Je draagt verantwoordelijkheid voor de kwaliteit en continuïteit van het zorgproces en fungeert als intermediair tussen de patiënt, familie en andere hulpverleners. De verpleegkundigen die werkzaam zijn op de afdeling hebben de opleiding onder andere aangevuld met een cursus cardiologie. Verpleegkundigen werken intensief samen met andere disciplines, denk hierbij aan artsen, fysiotherapie en Maatschappelijk werk. Als Hbo-verpleegkundige zorg je hiernaast ervoor dat richtlijnen en werkzaamheden correct worden uitgevoerd en los je problemen op. Je bent kartrekker in het uitdragen van projecten en afspraken.
Loopbaanverpleegkundige
Een loopbaanverpleegkundige is een verpleegkundige die de opleiding tot verpleegkundige heeft afgerond op Mbo- of Hbo-niveau en ervaring opdoet op het gebied van verschillende specialismes.
Gespecialiseerd verpleegkundige
De gespecialiseerd verpleegkundige is een Mbo- of Hbo-verpleegkundige die na de opleiding een gespecialiseerde opleiding heeft gevolgd, bijvoorbeeld voor hartrevalidatie.
CPU gespecialiseerd verpleegkundige
Verpleegkundigen hebben de opleiding onder andere aangevuld met een cursus cardiologie, cardioversie en/of ergometrie (fietstest). De CPU verpleegkundige werkt onder supervisie van een CCU verpleegkundige.
CCU gespecialiseerd verpleegkundige
De CCU verpleegkundige is een verpleegkundige met Mbo- of Hbo-niveau met als specialistische vervolgopleiding Cardiac Care verpleegkundige.
HCK-medewerker
Verpleegkundigen die op de CCU werken worden ook ingezet op de HCK. Hiernaast kunnen medewerkers die de Bachelor Medisch Hulpverlener (BMH) opleiding hebben gevold werkzaam zijn op de HCK.
Zorgassistenten
De groep zorgassistenten werken flexibel, zowel in de kliniek als op de acute cardiologie. De zorgassistentes hebben een Mbo-opleiding gevolgd op niveau 2.
Management
Binnen de RVE wordt gewerkt met een duaal management. De manager bedrijfsvoering is samen met de medisch manager (cardioloog) verantwoordelijk voor het strategische beleid van de RVE en integraal verantwoordelijk voor de resultaten binnen de RVE. Het unithoofd is verantwoordelijk voor de operationele bedrijfsvoering van de RVE en wordt hierbij (eventueel) ondersteund door één of meerdere coördinerend medewerkers/ verpleegkundigen.
Opleidingskansen
Basisartsen (AIOS en ANIOS)
Basisartsen worden opgeleid tot medisch specialist (arts in opleiding tot medisch specialist, AIOS). Er zijn ook basisartsen werkzaam die meer ervaring op willen doen binnen een medisch specialisme, om zich daarna verder te specialiseren (arts niet in opleiding tot medisch specialist, oftewel ‘ANIOS’).
Co-assistenten
Dit zijn studenten geneeskunde in de laatste fase van hun opleiding tot arts. Zij moeten brede klinische ervaring opdoen, daarom wisselen zij geregeld van afdeling.
Verpleegkundig specialisten in opleiding
Verpleegkundig specialisten in opleiding volgen een erkende Hbo-masteropleiding. Zij worden opgeleid tot zelfstandig bevoegde professionals voor (beperkte) medische handelingen.
HBO- en MBO-verpleegkundigen in opleiding
Het Jeroen Bosch Ziekenhuis biedt stageplaatsen aan voor studenten verpleegkunde van Hbo- en Mbo-opleidingen. Daarnaast zijn er pas afgestudeerde Hbo- en Mbo-verpleegkundigen die direct na hun diplomering in het kader van een loopbaanreis ervaring opdoen in een speciaal leertraject.
Studenten doksterassistenten
Op de poliklinieken zijn stageplaatsen voor studenten doktersassistente van het Koning Willem I college en het NIPA.
Hartfunctielaboranten
Hartfunctielaboranten in opleiding volgen een erkende HBO-bacheloropleiding via de LOI.
ACU-opleiding
Gediplomeerde verpleegkundigen kunnen een specialistische Hbo-opleiding volgen terwijl zij werkzaam zijn op de acute cardiologie. Hierbij is een combinatie van werken op de HCK en CCU. De verpleegkundige werkt in principe een jaar voor op de verpleegafdeling cardiologie en stroomt vervolgens door naar de ACU.
Cardiologie-verpleegkundige
Gediplomeerde verpleegkundigen die werkzaam zijn op de verpleegafdeling cardiologie volgen de cardiologie cursus. Hiermee verbreden en verdiepen zij medische- en verpleegkundige kennis en vaardigheden binnen het specialisme hartziekten.