Maiskorrelproef

Deze maiskorrelproef is bedoeld om er achter te komen of de darmen verstopt zijn. Gedroogde maïs wordt niet verteerd en is goed terug te zien in de ontlasting.

Hoe gaat de maiskorrelproef?

Heeft uw kind een verstopping in de darmen?

Let op: Ook als uw kind alléén een plasprobleem heeft moet u deze proef uitvoeren. Graag willen wij weten hoe lang de maïs er over doet om de darmen te passeren. 

Uw kind kan regelmatig ontlasting krijgen, maar toch een verstopping hebben. U kunt dit vergelijken met een file in een tunnel. Er komt steeds een auto uit, maar er gaat ook weer een auto in en de file in de tunnel blijft.

 

De proef

De gedroogde maïs is in verschillende supermarkten verkrijgbaar (meestal bij popcorn).

Geef uw kind ongeveer 20 gedroogde korrels maïs. Uw kind moet deze inslikken, zonder ze kapot te bijten. Het liefst doet u dit tijdens een maaltijd met water of in het toetje (bijvoorbeeld in de vla of yoghurt).

Als uw kind de gedroogde korrels moeilijk doorslikt, probeer het dan met een eetlepel maïs uit een blikje. U kunt de test ook uitvoeren met pijnboompitten of een paar rauwe worteltjes.

Houd de dagen erna bij wanneer u de maïs in de ontlasting ziet. Soms komt vrij snel al een korrel met de ontlasting mee en pas een paar dagen later de rest. Noteer beide tijden in onderstaand schema.

Tips voor het opvangen van de ontlasting

Bij sommige wc’s schiet de ontlasting snel weg. U kunt dan hulpmiddelen gebruiken (bijvoorbeeld een vergiet) om de ontlasting op te vangen. Ook kunt u extra toiletpapier in het toilet leggen. Als het lukt, kunt u uw kind ook op een potje laten poepen. Probeer voordat u met de proef begint, wat het beste gaat.

Maiskorrels

Noteren van de gegevens

Noteer de volgende gegevens: 

Naam van uw kind:
Datum en tijdstip eten maïs:
Datum en tijdstip eerste korrel in de ontlasting:
Datum en tijdstip meerdere korrels in de ontlasting: 
 
Code KIN-101
Laatste revisie: 13 december 2024 - 12:43