Diabetes en voeten
Mensen met diabetes type 1 kunnen klachten krijgen aan hun voeten. Bijvoorbeeld een verminderd gevoel of een wondje dat niet goed geneest.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
De diabetesverpleegkundige controleert jaarlijks uw voeten. Heeft u een jaarcontrole? Was dan van tevoren de voeten, trek makkelijke schoenen aan en laat steunkousen uit (als u die moeilijk aan en uit krijgt).
Wat doet de diabetesverpleegkundige?
De diabetesverpleegkundige test de zenuwbanen, dus ze bekijkt hoe het gevoel is in uw voeten. Zenuwbanen geven signalen door van en naar de hersenen. Als deze zijn beschadigd, noemen we dat neuropathie. U voelt dan bijvoorbeeld niet goed of uw schoen knelt, of dat u een wondje heeft.
Ook controleert de diabetesverpleegkundige hoe de bloeddoorstroming is. Via het bloed worden voedingsstoffen en afvalstoffen vervoerd. Als de bloedvaten in de voeten beschadigd zijn, stroomt het bloed minder goed door. Wondjes genezen dan vaak niet goed.
Pedicure en podotherapeut
Het kan zijn dat na voetcontrole wordt verwezen naar een pedicure. Liefst een pedicure die is aangesloten bij een zorggroep en de aantekening diabetes heeft. De diabetesverpleegkundige geeft u dan een verslag mee waarin staat in welk stadium uw voetproblemen zijn. Dit heet een sims classificatie. De pedicure maakt dan vaak een afspraak bij de podotherapeut. Zij screent uw voeten en geeft aan op welke vergoeding u recht heeft.
Meer informatie
Meer informatie over diabetes en voeten leest u op diabetes.nl.