Bewegingssensor (optiscan) als vrijheidsbeperkende maatregel
Bij u of uw naaste maken we gebruik van de optiscan. Een maatregel waardoor de bewegingsvrijheid beperkt wordt. De verpleegkundige heeft u en uw naaste uitgelegd welke maatregelen we nemen en waarom we dit doen. In deze folder kunt u dit nog eens rustig nalezen.
Translate instructions
If you wish to view the page on your phone or tablet, then the steps below may not work. Please switch to a desktop computer to translate this website. For translating the text, please follow this instruction:
1. Select the text you want to translate.
2. Choose ‘Vertalen’.
3. Select the language you prefer.
4. You can read and/or listen to the translated text (by Google).
Wat is een bewegingssensor (optiscan)?
De optiscan is een mobiel en draadloze bewegingsmelder. De optiscan wordt op de grond gezet en merkt zo beweging op dicht bij de grond. De verpleegkundige krijgt hiervan een melding via een bel. De verpleegkundige weet dan meteen dat er beweging is en kan hierop sneller reageren en de kans verkleinen dat de patiënt niet ernstig gewond raakt.
Waarom gebruiken we de optiscan?
De optiscan wordt soms gebruikt om de veiligheid van de patiënt of anderen te beschermen. Dit gebeurt vooral bij patiënten die een hoog risico hebben om te vallen of die rondlopen zonder te weten wat ze doen (dwaalgedrag). Deze patiënten begrijpen misschien niet goed wat ze moeten doen om veilig te blijven of vinden het lastig om instructies goed te onthouden en uit te voeren, bijvoorbeeld door problemen met hun denkvermogen.
Het doel van de optiscan is om de kans op valpartijen te verkleinen en zo de patiënt veilig te houden. Ook kan de optiscan worden gebruikt als een patiënt erg onrustig is en dwaalgedrag laat zien. De sensor helpt om het valgevaar te verkleinen voordat het gebeurt. Het betekent niet dat het valgevaar of risico altijd helemaal kan worden voorkomen. Het helpt wel om de kans op vallen of dwalen zo klein mogelijk te maken.
Hoe wordt dit besluit genomen?
Het besluit om de bewegingsvrijheid van de patiënt te beperken, nemen we heel zorgvuldig. We vragen eerst toestemming aan de contactpersoon of wettelijk vertegenwoordiger van de patiënt. Daarnaast bespreekt het team op de verpleegafdeling elke dag of de maatregelen nog steeds nodig zijn.
Heeft u nog vragen?
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen? Stel deze dan gerust aan de verpleegkundige van de afdeling.