Headerafbeelding
werken en leren verpleegkundige 2
Behandeling

Weghalen van een knobbeltje uit de borst (excisie biopt)

Als u een knobbeltje in uw borst heeft, kunt u samen met de chirurg besluiten dit knobbeltje te laten verwijderen met een operatie.

Na de operatie onderzoekt een patholoog het weefsel van het knobbeltje onder een microscoop, om zo een definitieve diagnose te stellen.

Een borstafwijking wordt bij mannen ongeveer op dezelfde manier onderzocht en behandeld als bij vrouwen. De informatie die we hier geven geldt meestal voor vrouwen én mannen. Omdat borstafwijkingen en borstkanker vooral voorkomen bij vrouwen, is sommige informatie specifiek voor vrouwen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee bij een (dag)opname?

Als u voor een (dag)opname naar het ziekenhuis komt, neem dan uw geldig identiteitsbewijs mee. En ook de medicijnen die u thuis gebruikt. Lees goed de folder 'Voorbereiding op een (dag)opname'. Hierin staat een lijstje van zaken die u moet meenemen bij een (dag)opname. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code CHI-149
Laatste revisie: 11 december 2024 - 16:18
Hoe verloopt de behandeling?

Weghalen van een knobbeltje uit de borst (excisie biopt)

Informatiefolders voorbereiding dagopname en operatie

Het is belangrijk dat u zich goed voorbereid op deze operatie. Lees daarom ook de informatie: 'Anesthesie en voorbereiding op een operatie of onderzoek' goed door. 

U wordt voor deze operatie meestal opgenomen op de afdeling Dagbehandeling. Lees hierover de informatie: Voorbereiding op een (dag)opname in het ziekenhuis

Overige voorbereidingen

  • U mag de laatste week voor de operatie uw oksel aan de kant van de operatie niet ontharen. Dit in verband met het risico op infecties na de operatie.
  • Wij adviseren u na de operatie een goed ondersteunende, (sport)BH zonder beugel te dragen. Het liefst een donkergekleurde BH, omdat het desinfectiemiddel waarmee de huid wordt schoongemaakt kleurstof bevat die moeilijk uit een lichtgekleurde BH te verwijderen is.

De dag van opname

Op de afdeling Dagbehandeling krijgt u operatiekleding aan. Als het knobbeltje goed te voelen is, hoeft u geen ‘lokalisatieprocedure’ te ondergaan. U gaat dan vanaf de afdeling Dagbehandeling direct naar de operatiekamer.

Lokalisatieprocedure

Is het knobbeltje in de borst moeilijk of niet te voelen? Dan gaat u voor de operatie eerst naar de afdeling Radiologie voor de lokalisatieprocedure. Meer hierover leest u in de folder 'Locatieonderzoek van de borst (met behulp van radioactieve jodiumbron)'. Dit duurt ongeveer 45 minuten. Daarna gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling. Vanuit daar brengt verpleegkundige u in uw bed naar de operatiekamer.

Voor de operatie

Op de operatiekamer krijgt u een infuus in uw arm. Via dit infuus krijgt u vocht en medicijnen als dat nodig is. De operatie gebeurt meestal onder algehele anesthesie (narcose). Soms kan de ingreep onder plaatselijke verdoving worden gedaan. De chirurg heeft dit dan op de polikliniek met u besproken.

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie maakt de chirurg een sneetje in de borst en neemt het afwijkende stukje weefsel weg. Als het knobbeltje in de borst niet te voelen is, wordt van dit weefsel een röntgenfoto gemaakt. Dit gebeurt tijdens de operatie. Zo controleert de chirurg of de afwijking inderdaad in het stukje weggenomen weefsel zit. Als het knobbeltje verwijderd is, hecht de chirurg de wond.

Het stukje weefsel wordt opgestuurd naar de patholoog. De patholoog onderzoekt het weefsel onder de microscoop. Het duurt ongeveer 1 week voordat de uitslag van dit onderzoek bekend is.

Als er veel vocht uit de wond komt, laat de chirurg tijdens de operatie soms een drain achter. Dit is een slangetje waardoor het wondvocht wordt afgevoerd. Deze drain wordt bijna altijd de volgende dag door de thuiszorg of op de polikliniek weer verwijderd. Dit is meestal niet pijnlijk.

Na de operatie gaat u naar de uitslaapkamer. Hier blijft u tot de anesthesie (narcose) helemaal is uitgewerkt. Als u goed wakker bent, gaat u terug naar de afdeling Dagbehandeling.

Wat zijn de risico's?

Iedere operatie geeft een kleine kans op complicaties, zoals een nabloeding of wondinfectie.

Naar huis

Meestal kunt u in de loop van de middag weer naar huis. U krijgt een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Adviezen voor thuis

  • Als u rookt adviseren wij u om hiermee te stoppen. Roken vergroot namelijk de kans op stoornissen in de wondgenezing en infecties. Meer informatie over stoppen met roken: www.rookvrijookjij.nl
  • We adviseren u de goed steunende beha de eerste dagen na de operatie dag en nacht te dragen, of zo lang als u zelf fijn vindt. De BH geeft goede steun aan het operatiegebied.
  • De dag na de operatie mag u weer douchen. Het is belangrijk om na het wassen de wond goed schoon te spoelen, zodat er geen zeepresten achterblijven. Droog de wond deppend met een schone handdoek.
  • De smalle hechtpleisters/steristrips die over de wond geplakt zijn, mag u na 2 dagen verwijderen. Als de wond nog gebloed heeft, kunt u er een schone pleister op plakken. Anders is dat niet nodig.
  • De wond kan de eerste dagen na de operatie wat opzwellen. Dit is normaal. Heel soms ontstaat na de operatie een infectie. De wond is dan niet alleen opgezwollen, maar ook rood, warm en pijnlijk. Hierbij kunt u ook koorts krijgen. Denkt u dat u een wondinfectie heeft? Bel dan met het ziekenhuis.
  • U mag als dat nodig is een pijnstiller nemen. In het begin zullen sommige bewegingen wat pijnlijk zijn. Wees daarom voorzichtig en forceer niets.
  • Rondom het geopereerde gebied kan een pijnlijke blauwe plek ontstaan. Deze verdwijnt vanzelf weer na 1 tot 2 weken.
  • Meestal kunt u 1 week na de operatie weer gaan werken en sporten. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort werk en sport dat u doet.

U heeft ongeveer 1 week na de operatie een controleafspraak op de polikliniek. De chirurg vertelt u dan de uitslag van het weefselonderzoek en maakt zo nodig verdere afspraken met u.

Als u vragen heeft kunt u die stellen aan de arts of verpleegkundige op de polikliniek of afdeling Dagbehandeling.

Heeft u na het ontslag nog vragen of problemen?

  • Bel dan met het Borstcentrum, telefoonnummer: (073) 553 36 00. Zij zijn bereikbaar op werkdagen van 8.30 - 17.00 uur.
  • Bij problemen ‘s avonds of in het weekend kunt u contact opnemen met uw huisarts of de Spoedeisende Hulp van het Jeroen Bosch Ziekenhuis, telefoonnummer: (073) 553 27 00.