Headerafbeelding
patienten wachten in de wachtkamer bij radiologie
Behandeling

Therapeutische punctie van een gewricht of pees (marcaïnisatie)

Bij een therapeutische punctie spuiten we een pijnstillend middel in een gewricht of pees, vaak samen met een ontstekingsremmend middel.

In medische termen noemen we dit marcaïnisatie. Deze behandeling kan ook uitgevoerd worden in een pees. Waar 'gewricht' geschreven staat, kunt u dan 'pees' lezen. Er zijn een aantal redenen om een therapeutische punctie uit te voeren:

  • om te bepalen waar de oorzaak van uw klachten ligt;
  • ter overbrugging naar - of het uitstellen van - een operatie;
  • als pijnstilling.

LET OP! U moet zich voor deze behandeling voorbereiden. Lees daarom deze informatie minstens EEN DAG vóór de behandeling goed door! Het is belangrijk dat u deze instructies goed opvolgt. 

Hoe verloopt het onderzoek?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over het onderzoek.

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

De afdeling Radiologie

Op de afdeling Radiologie is de radioloog verantwoordelijk voor de onderzoeken. De radioloog is een arts die gespecialiseerd is in het uitvoeren en beoordelen van deze onderzoeken. De radiodiagnostisch laborant of physician assistent helpt de radioloog bij de onderzoeken. Ook kunnen zij deze onderzoeken in opdracht van de radioloog zelfstandig uitvoeren.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code RAD-077
Laatste revisie: 11 december 2024 - 16:37
Hoe verloopt het onderzoek?

Therapeutische punctie van een gewricht of pees (marcaïnisatie)

Bent u zwanger?

Bent u zwanger of zou u zwanger kunnen zijn?  Röntgenstraling kan schadelijk zijn voor het ongeboren kind. Vraag uw arts of het onderzoek kan worden uitgesteld. Meld dit óók altijd aan de laborant, voordat het onderzoek begint.

Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of heeft u een stoornis van de bloedstolling?

Dan is het belangrijk dat de arts die dit onderzoek/deze behandeling aanvraagt dit weet. Uw behandelend arts zal u vertellen of u moet stoppen met de bloedverdunners of dat u ze mag blijven gebruiken.

Waar meldt u zich?

Kom op tijd naar uw uw afspraak op de afdeling Radiologie. Kijk goed op de afspraakbevestiging op welke locatie uw afspraak is. Meld u met de QR-code op uw dagticket aan bij het gele aanmeldpunt. Hierna neemt u plaats in de wachtruimte. Als u aan de beurt bent wordt u opgehaald.

Wat gebeurt er tijdens de behandeling?

U neemt plaats op de behandeltafel. De radiodiagnostisch laborant of radioloog legt u de behandeling uit. Daarna wordt het betreffende gebied ontsmet. Met behulp van een echo- of röntgenapparaat brengt de radioloog het betreffende gebied in beeld.

Bij een marcaïnisatie wordt het gewricht vooraf niet verdoofd. Een eventuele verdoving is pijnlijker dan de marcaïnisatie zelf.

De radioloog prikt het gewricht aan en spuit een pijnstillend (lidocaïne 1%) en meestal een ontstekingsremmend middel (Kenacort A40) in. Het pijnstillend middel werkt maximaal één dag. Het ontstekingsremmend middel werkt enkele weken tot enkele maanden.

Zijn er bijwerkingen of risico's?

Een bijwerking van het ontstekingsremmende middel (Kenacort A40) is dat er roodheid in het gezicht kan ontstaan. Deze bijwerking komt voor bij 1 tot 10 van de 1000 patiënten. De roodheid trekt binnen enkele dagen weg. Als u meer klachten heeft dan alleen roodheid, kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Heel zelden wordt een nabij liggende zenuw onbedoeld verdoofd. Hierdoor heeft u een aantal uren geen of minder controle over het aangedane gebied.

Ondanks alle zorgvuldigheid kan er een bloeding of een ontsteking ontstaan. Dit komt echter zeer zelden voor. Bij pijn, koorts of roodheid van de prikplaats kunt u contact opnemen met uw behandelend arts.

Heeft u diabetes?

Als u diabetes heeft houdt er dan rekening mee dat uw glucose waarden de eerste week na de injectie (extra) verhoogd kunnen zijn.

Omdat dit maar ongeveer een week duurt kan dit in principe geen kwaad. Eventueel kan de dosering insuline tijdelijk worden verhoogd.

Wat gebeurt er na de behandeling?

Als u door een orthopeed bent doorverwezen naar de afdeling Radiologie, wordt u gevraagd om na het onderzoek bij te houden hoe het met uw pijnklachten gaat. U krijgt hiervoor een formulier mee van de radiodiagnostisch laborant. Dagelijks houdt u hierop uw pijnscore bij van 0 (geen pijn) tot 10 (ondraaglijke pijn).

Als u nog geen controle afspraak heeft bij uw orthopeed kunt u zich na de behandeling melden bij de balie van de polikliniek Orthopedie (Gebouw A, verdieping 0, ontvangst 1). Daar wordt voor u een afspraak ingepland voor over ongeveer zes weken. Bij deze controleafspraak neem u het overzicht van de pijnscore mee.

De eerste 2 à 3 uur na de injectie mag u niet zelf autorijden. Dit komt door een mogelijke verminderde beweeglijkheid van het gewricht/de pees. Houdt u hier rekening mee. Vervoersmiddelen zoals openbaar vervoer, taxi, scooter, fiets enz. zijn wel toegestaan.

Hoe lang duurt de behandeling?

De behandeling duurt ongeveer 5 tot 10 minuten.

Van wie krijg ik de uitslag?

U krijgt de uitslag van de arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Is er met u nog geen afspraak gemaakt voor de uitslag van dit onderzoek? Bel dan zelf naar de polikliniek waar u onder behandeling bent om hiervoor een afspraak te maken.

Ik kan niet naar de afspraak komen, wat moet ik doen?

Kunt u niet naar de afspraak komen? Geef dit dan zo snel mogelijk (minstens 24 uur voor het onderzoek/de behandeling) aan ons door via telefoonnummer (073) 553 26 00. We kunnen dan in uw plaats een andere patiënt helpen.

Ik heb nog vragen, waar kan ik die stellen?

Heeft u nog vragen, dan kunt u bellen naar de afdeling Radiologie. De afdeling is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.00 tot 17.00 uur op het telefoonnummer (073) 553 26 00.