Behandeling

Tetanusvaccinatie

Elke Nederlander die volledig volgens het Rijksvaccinatieprogramma is gevaccineerd, wordt via D(K)TP-vaccinaties beschermd tegen Tetanus. Deze bescherming is niet levenslang. De laatste vaccinatie tegen Tetanus wordt gegeven op 9-jarige leeftijd. Bij elke mogelijke besmetting moet gekeken worden of vaccinatie nodig is.

Tetanus is een ernstige ziekte die veroorzaakt wordt door de tetanusbacterie. Deze komt met name voor in aarde, straatvuil en uitwerpselen van plantenetende dieren. Een tetanusvaccinatie kan bijvoorbeeld nodig zijn als u zich verwond heeft (ook bij diepe kleine wondjes en tweede- of derdegraads brandwonden) of als u bent gebeten door een dier. Voor schaafwonden of oppervlakkige wondjes is geen tetanusvaccinatie nodig.

Lees meer

De belangrijkste risicogroep bestaat uit mensen die niet of onvolledig zijn gevaccineerd. Mensen die regelmatig in aanraking komen met aarde en/of met dieren (vooral paarden) en mensen die in hun werk een meer dan normale kans op verwonding hebben, moeten rekening houden met een grotere kans op besmetting. Ook reizigers naar verre bestemmingen krijgen het advies zich in te laten enten.

Is vaccinatie in uw geval nodig?

Praktische tips

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Betrokken afdelingen

Code AHU-001
Laatste revisie: 11 december 2024 - 16:15
Is vaccinatie in uw geval nodig?

Tetanusvaccinatie

Als dat nodig is kan de bescherming tegen tetanus weer op peil gebracht worden door toediening van:

  • antistoffen (tetanus-immunoglobuline). Hierdoor bent u direct kortdurend (enkele weken) beschermd;

en/of:

  • een vaccin (tetanustoxoïd). Hierbij wordt het lichaam zelf aangezet tot vorming van antistoffen, waardoor u voor 10 jaar beschermd bent.

De aangekruiste situatie is op u van toepassing:

0 U bent volledig gevaccineerd tegen tetanus, maar de laatste D(K)TP-injectie of injectie met vaccin (tetanustoxoïd) heeft langer dan 10 jaar geleden plaatsgevonden. Om weer voldoende antistoffen op te bouwen krijgt u éénmalig een injectie met vaccin tetanustoxoïd), waarna u weer 10 jaar beschermd bent.

Datum injectie tetanustoxoïd) :............................................................................


0 U heeft in het verleden niet alle D(K)TP-injecties gehad of het is niet bekend of u alle injecties gehad heeft. U krijgt éénmalig een injectie met antistoffen (immunoglobuline)en éénmalig een injectie met vaccin (tetanustoxoïd), waarna u weer 10 jaar beschermd bent.
Datum injecties (immunoglobuline en tetanustoxoïd) :............................................................................


0 U bent nooit gevaccineerd. U krijgt een injectie met antistoffen (immunoglobuline)en een injectie met vaccin (tetanustoxoïd). Om te zorgen dat het lichaam voldoende antistoffen aanmaakt, zijn nog 2 injecties met vaccin (tetanustoxoïd) nodig, namelijk ongeveer 1 maand en ongeveer 6 maanden na de eerste injectie.

Het is belangrijk dat u het voorgeschreven vaccinatieschema (zie hieronder) helemaal afmaakt, omdat anders geen optimale bescherming tegen tetanus ontstaat. U kunt zich door de huisarts laten vaccineren rondom de aangegeven data. Na de laatste injectie bent u weer 10 jaar beschermd. 

Vaccinatieschema

Tetanus-immunoglobuline + tetanusvaccin (1e)
datum: .....................................................
Tetanus vaccin (2e) na ongeveer 1 maand
datum: .....................................................
Tetanus vaccin (3e) na ongeveer 6 maanden
datum: .....................................................

Mocht u een vaccinatieboekje hebben, adviseren wij de datum van de vaccinatie hierin te zetten, zo kunt u altijd terugvinden wanneer u voor het laatst gevaccineerd bent.

Mogelijke bijwerkingen van de vaccinatie zijn pijn en/of roodheid op de injectieplaats. Verder kunt u huiduitslag, jeuk, koorts, gewrichtspijn of een algeheel gevoel van ziek zijn krijgen. Er treden bijna nooit overgevoeligheidsreacties op.

Als de klachten na 24 uur niet verdwijnen kunt u contact opnemen met de huisarts.

Het is belangrijk dat u dit schema bewaart zodat u bij een volgend bezoek aan een arts kunt vertellen of u nog voldoende beschermd bent tegen tetanus.