Headerafbeelding
Behandeling bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde
Behandeling

Sluiten gaatje bovenkaak (antrumperforatie)

Bij het trekken van een tand of kies ontstaat soms een open verbinding tussen de neus en mondholte.

Door deze opening kan speeksel in uw neusbijholte komen. In speeksel zitten veel bacteriën. Deze bacteriën kunnen een ontsteking van de neusbijholte veroorzaken. Om dat te voorkomen maakt de MKA-chirurg uw tandvlees los om over de open verbinding te leggen. Het duurt ongeveer 10 dagen voordat uw tandvlees genezen is. 

Na een behandeling

Praktische tips

Wat neemt u mee?

Bij iedere afspraak in het ziekenhuis neemt u mee:

  • een geldig identiteitsbewijs
  • uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO).

Hier vindt u meer informatie over wat u moet meenemen.

Afspraak op onze locatie in 's-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld u eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Code MON-038
Laatste revisie: 28 november 2024 - 11:09
Na een behandeling

Sluiten gaatje bovenkaak (antrumperforatie)

Adviezen voor thuis

Heeft u een gaasje op de wond, dan mag u dit na 30 minuten weghalen.

Pijn, wat kunt u eraan doen?

Wij geven u een recept voor pijnstillers mee. Deze kunt u ophalen bij de Jeroen Bosch Apotheek of uw eigen apotheek.

Begin met het innemen van pijnstillers voordat de verdoving is uitgewerkt. De verdoving is na ongeveer 2 uur uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. De pijnstillers bestrijden deze pijn goed.

Zwelling, wat kunt u eraan doen?

Door de behandeling kan uw wang of lip flink opzetten. Deze zwelling is het grootst na ongeveer 2 à 3 dagen. Daarna slinkt de zwelling langzaam. U hoeft zich geen zorgen om de zwelling te maken. Dit is een normaal gevolg van de behandeling. 

U kunt de zwelling beperken door een plastic zakje met ijsklontjes tegen de wang of lip te houden. U kunt een washandje om het plastic zakje doen. Hiermee voorkomt u dat uw huid bevriest. Dit moet u doen wanneer u thuis bent. U kunt ook van thuis een coldpack of bevroren koelelement meenemen. Dan kunt u na de behandeling direct koelen. Het is voldoende als u een uur koelt. 

Ook kunt u de eerste 2 nachten met een extra hoofdkussen slapen. Dit gaat de zwelling ook tegen.

Zacht voedsel

De eerste paar dagen na de behandeling kunt u het beste zachte voeding gebruiken. U hoeft dan niet veel te kauwen.

Poetsen en spoelen

Een goede mondhygiëne na de behandeling is belangrijk. U kunt ‘s avonds na de behandeling normaal uw tanden en kiezen poetsen. Let op: u moet voorzichtig poetsen op de plaats waar u bent geopereerd. Wanneer u een recept voor mondspoeling heeft gekregen, dan mag u daar pas 24 uur ná de behandeling mee starten. Ga niet dezelfde dag spoelen; ook niet met water!

U heeft bij verwijdering van een tand in de onderkaak een spoelspuitje meegekregen. Heeft u na 4 dagen nog veel klachten of een vieze smaak in de mond? Dan mag u het wondje schoon gaan spoelen met het spoelspuitje. Je mag het spoelspuitje vullen met lauwwarm water, het puntje van het spuitje in het wondje zetten en dan het wondje goed schoonspoelen. Herhaal dit tot er geen viezigheid meer uitkomt. Doe dit na elke grote maaltijd zolang er viezigheid uitkomt.

Niet roken

U kunt de eerste 5 dagen beter niet roken. Dit is slecht voor de genezing van de wond.

Wat moet u doen bij nabloeden?

De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. Wanneer de wond erg gaat bloeden, kunt u het volgende doen:

  • U neemt een gaasje of een schone zakdoek. Hiermee dept u de wond voorzichtig schoon en droog. U mag niet spoelen!
  • Dan legt u 2 gaasjes op de wond. Als u geen gaasje heeft, kunt u ook een knoop in een schone zakdoek leggen. Dit legt u op de wond.
  • Dan klemt u de kaken op elkaar. Dit doet u een uur lang. Zo komt er druk op de wond en stopt het bloeden. Blijft de wond daarna nog erg bloeden, dan belt u de polikliniek. 

Zonnebank

De eerste 2 dagen mag u niet in de zon zitten of onder de zonnebank gaan. Ook niet wanneer uw wang nog dik is.

Hechtingen

Na 10 tot 14 dagen worden de hechtingen verwijderd. U krijgt hiervoor een afspraak mee. Na het verwijderen van de hechtingen hebben sommige mensen nog lang last van een strak gevoel in de wang. Dat komt omdat we een lapje over de wond hebben moeten maken. Na verloop van tijd wordt dit soepel. Het kan echter soms weken duren voordat het normaal aanvoelt.

Wat doet u bij problemen thuis?

De eerste dag na de behandeling kan er nog wat bloed bij het speeksel zitten. Dit gaat vanzelf over. U moet zeker niet gaan spoelen! Heeft u in vóór uw controleafspraak problemen die te maken hebben met de operatie, dan belt u het ziekenhuis.

U belt als:

  • de wond erg blijft bloeden;
  • na 3 à 4 dagen de zwelling of de pijn niet afneemt, maar juist erger wordt;
  • u slikklachten krijgt;
  • u koorts krijgt boven de 39°C.

Tijdens kantoortijden belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, dan kunnen we u het beste helpen. Het telefoonnummer is (073) 553 23 30. Heeft u een probleem buiten kantooruren dat echt niet kan wachten? Bel dan naar de afdeling Spoedeisende Hulp, (073) 553 27 00.

Bij vragen of problemen ná uw eerste controleafspraak belt u uw huisarts.

Heeft u geen controleafspraak in het ziekenhuis? Dan belt u met het ziekenhuis bij problemen in de eerste 10 dagen na de operatie. Ná 10 dagen belt u met uw  huisarts.

Voorkom luchtdrukverschil.

De eerste paar dagen na de behandeling kan er nog wat bloed uit uw neus komen. Dit is normaal en stopt vanzelf. De eerste 10 dagen moet u grote luchtdrukverschillen tussen mond en neus voorkomen. Dat wil zeggen:

  • Niet uw neus snuiten, maar alleen afvegen. Wel mag u uw neus ophalen.
  • Als u moet niezen, houdt u uw mond wijd open.
  • Geen blaasinstrument bespelen.
  • Probeer te voorkomen dat u verkouden wordt.

Met vragen belt u naar de polikliniek Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie, telefoonnummer: (073) 553 23 30.