Behandeling

Ponesimod (Ponvory®) bij multiple sclerose (MS)

Ponesimod is een eerstelijns medicijn dat wordt gebruikt bij de behandeling van Relapsing Remitting Multiple Sclerose (RRMS).

RRMS is een vorm van MS waarbij ziekte-opvlammingen (schubs) voor komen. Het doel van de behandeling is om ziekte-opvlammingen zoveel mogelijk tegen te gaan. Daardoor wordt eventuele achteruitgang in het functioneren zoveel mogelijk voorkomen.

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling.

Praktische tips

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Betrokken afdelingen

Code NEU-346
Laatste revisie: 4 december 2024 - 15:51
Hoe verloopt de behandeling?

Ponesimod (Ponvory®) bij multiple sclerose (MS)

Ponesimod zorgt ervoor dat witte bloedcellen worden vastgehouden in de lymfeklieren. Daardoor hebben de witte bloedcellen veel minder kans om zich naar de hersenen te verplaatsen, waardoor er minder ontstekingen in de hersenen ontstaan.

Voor de behandeling

  • Voordat u start met ponesimod wordt er bloedonderzoek gedaan. U kunt bloed laten prikken in het Jeroen Bosch Ziekenhuis of bij een van de prikposten. De uitslagen worden naar het MS-behandelcentrum gemaild.
  • De MS-verpleegkundige controleert 1 keer uw bloeddruk.
  • Uw huisarts controleert uw huid op huidafwijkingen voordat u start met de behandeling. Bij afwijkende plekken verwijst de huisarts u zo nodig door naar de dermatoloog.
  • Bij de polikliniek Cardiologie in het Jeroen Bosch Ziekenhuis, wordt een hartfilmpje (E.C.G.) gemaakt. Als u een hartaandoening heeft, is soms een beoordeling van de cardioloog nodig voordat u start met ponesimod. 

Het is belangrijk dat u de MS-verpleegkundige laat weten wanneer u precies gaat starten met ponesimod, om vervolgafspraken af te spreken.

Gebruik

U krijgt ponesimod in de vorm een tablet.

  • U neemt de tablet 1 keer per dag in. U kunt het beste een vaste tijd kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends.
  • Neem de tablet in met een half glas water, zonder te kauwen.
  • Bescherm uw huid tegen de zon. Bij lang gebruik is uw huid namelijk gevoeliger voor schade door de zon. Ga ook niet onder de zonnebank.
  • U start met een lage dosering. De dosering wordt in 2 weken opgehoogd. Dit verkleint de kans op bijwerkingen.

Wat moet u doen als u ponesimod vergeten bent in te nemen?

Heeft u 3 of minder tabletten achter elkaar vergeten?

Dan kunt u doorgaan met de behandeling door de eerste tablet in te nemen die u vergeten bent (zie bijsluiter voor extra informatie).

Heeft u 4 of meer dagen achter elkaar uw tablet niet ingenomen?

Neem dan contact op met uw arts. U mag niet doorgaan met uw behandeling zonder met uw arts te overleggen. U moet namelijk opnieuw beginnen, met een nieuwe startverpakking. Ook moet uw hart misschien opnieuw gecontroleerd worden.

Levering

Dit medicijn wordt geleverd door de Jeroen Bosch Apotheek. Het MS-expertisecentrum zorgt ervoor dat de apotheek het recept ontvangt. Een apothekersassistent neemt contact met u op om de levering van de medicatie af te spreken. Daarnaast neemt de apothekersassistent met u de belangrijkste informatie over het gebruik met u door.

Geneesmiddelen en milieu

  • Bestel niet meer medicijnen dan u denkt nodig te hebben.
  • Spoel medicijnen niet door de gootsteen of de WC en gooi ze niet in de vuilnisbak.
  • Lever oude medicijnen in bij de apotheek als u ze niet meer gebruikt. Als u medicijnen op de juiste manier afvoert, worden ze op een verantwoorde manier vernietigd en komen ze niet in het milieu terecht.

Betrouwbare informatie over medicijnen nodig?

Kijk hiervoor op www.apotheek.nl

Wij controleren regelmatig of deze informatie nog actueel is. Maar de ontwikkelingen op het gebied van medicijnen gaan heel snel. Soms is bepaalde informatie mogelijk toch al weer achterhaald of verouderd. Als u hierover vragen heeft stel deze dan aan de MS-verpleegkundige.

Vervolgafspraken

  • 1 week na het starten met ponesimod heeft u een afspraak met de MS-verpleegkundige.
  • Na 1 maand heeft u weer een controle bij de MS-verpleegkundige.
  • Na 3 maanden heeft u een afspraak met de neuroloog om de behandeling en mogelijke bijwerkingen te bespreken.
  • Na 6 maanden krijgt u een MRI-scan van de hersenen. Er wordt dan ook een controleafspraak gepland bij de neuroloog om de uitslag van de MRI-scan te bespreken.
  • Daarna wordt er meestal iedere 6 maanden een afspraak voor u gemaakt. Dit gebeurt vaak om en om bij de MS-verpleegkundige en de neuroloog.
  • De eerste jaren krijgt u ieder jaar een MRI-scan van de hersenen.

Deze afspraken plannen we in overleg met u.

Controle van uw bloed

Tijdens het gebruik van ponesimod moet u regelmatig bloed laten prikken, namelijk na maand 1, 3, 6, 9 en 12. Na het eerste jaar gebeurt dit elke 6 maanden. Het MS-centrum stuurt u de formulieren voor het bloedprikken. U kunt de uitslagen vinden in MijnJBZ.

Controle van uw bloeddruk

De MS-verpleegkundige of huisarts controleert uw bloeddruk in maand 1, 3 en 6 nadat u bent begonnen met ponesimod. Daarna controleert de huisarts 1 keer per jaar uw bloeddruk.

Controle door oogarts

Na het starten met ponesimod heeft u na 3 tot 4 maanden eenmalig een afspraak bij de oogarts. Die onderzoekt of er een mogelijke vochtophoping in de gele vlek van het netvlies is.

Huidcontrole

De huisarts controleert elk jaar uw huid.

Zoals bij elk medicijn kan het gebruik van ponesimod bijwerkingen geven. Niet iedereen heeft daar last van. De meest voorkomende bijwerkingen zijn:

  • lage hartslag en daling van de bloeddruk, mogelijke klachten hierbij zijn: duizeligheid, vermoeidheid, misselijkheid en/of hartkloppingen;
  • licht verhoogd risico op huidkanker;
  • verhoging van de bloeddruk;
  • verhoogde gevoeligheid voor infecties
  • afname van aantal witte bloedcellen;
  • leverfunctiestoornis;
  • vochtophoping in de gele vlek van het netvlies (macula oedeem).

De bijwerkingen verdwijnen meestal vanzelf weer. Soms is het nodig om de behandeling met ponesimod stop te zetten vanwege bijwerkingen. Heeft u last van bijwerkingen, neem dan contact op met de MS-verpleegkundige.

Als u stopt met ponesimod blijft het medicijn nog ongeveer 1 week aanwezig in uw lichaam. Dat betekent dat nog steeds last kunt hebben van bijwerkingen, ook al neemt u ponesimod niet meer in.

Zwangerschap en vruchtbaarheid

  • U mag niet zwanger worden tijdens het gebruik van ponesimod, omdat er een verhoogde kans is op aangeboren afwijkingen bij het kind.
  • We adviseren u dringend om betrouwbare anticonceptie te gebruiken tijdens de behandeling en tot tenminste 1 week na het stoppen van ponesimod.
  • Heeft u een zwangerschapswens? Neem dan contact op met de MS-verpleegkundige voor overleg over stoppen met ponesimod en verdere begeleiding.
  • Er wordt bij gebruik van ponesimod geen effect op de vruchtbaarheid van zowel mannen als vrouwen verwacht.

Borstvoeding

Het wordt sterk afgeraden om borstvoeding te geven tijdens het gebruik van ponesimod.

Als u nog vragen heeft, dan kunt u bellen naar de MS-verpleegkundigen, telefoonnummer (073) 553 23 25. Zij zijn meestal elke werkdag aanwezig.