Behandeling

Medicijnen bij een allergie

Om allergieklachten te voorkomen is het aan te raden om de allergenen (het stofje dat problemen geeft) zoveel mogelijk uit de weg te gaan. Maar dat is voor veel stofjes niet haalbaar. Daarom zijn er verschillende medicijnen tegen allergie. 

Er zijn tabletten en drank die je inslikt en zo in je hele lichaam hun werk kunnen doen. Of er zijn druppels of sprays voor je neus of ogen die precies op die plek werken. Als de allergie last geeft in je longen kan je een puffer van de arts krijgen.   

De meest gebruikte werkende stoffen in de tabletten, druppels of sprays zijn antihistaminica en ontstekingsremmers (corticosteroïden).

Antihistaminica zorgen ervoor dat het histamine in je lichaam wordt aangepakt. Het werkt vrij snel. Je kan het nemen als je klachten krijgt. Histamine geeft namelijk jeuk, roodheid en zwelling.

Ontstekingsremmers zorgen ervoor dat je afweersysteem niet meer zo sterk reageert op de allergenen. Dit werkt na 1 a 2 weken en moet je meestal elke dag voor een langere tijd gebruiken. 

Voor kinderen die risico lopen op een ernstige allergische reactie is het bij de hand hebben van spoedmedicatie (zoals een adrenalinepen) belangrijk.

Praktische tips

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

Betrokken afdelingen

Code KIN-130
Laatste revisie: 13 december 2024 - 10:49

Medicijnen bij een allergie