Behandeling

Lucrin (leuproreline) injectie

Wanneer u veel last heeft van endometriose, een vergrote baarmoeder door een vleesboom, of (meer of) hevige menstruatie, dan kunnen we u behandelen met Lucrin (leuproreline).

Lucrin is een injectie met de werkzame stof leuproreline. U krijgt de injectie voor 1 of voor 3 maanden. De injectie wordt in het vetweefsel van de huid (buik of bil) gezet en werkt dan voor 1 of 3 maanden. 

Leuproreline remt de aanmaak van de geslachtshormonen oestrogeen en progestageen. De hypofyse stopt met het aanmaken van hormonen (FSH, LH) waardoor de menstruele cyclus stil komt te liggen. Dit wordt ook wel een chemische (kunstmatige) overgang genoemd. 

Hoe verloopt de behandeling?

Hier vindt u alle belangrijke informatie over uw behandeling

Praktische tips

Gegevens delen

Wilt u dat zorgverleners buiten het Jeroen Bosch Ziekenhuis uw medische gegevens kunnen inzien? Dan moet u het JBZ toestemming geven om uw gegevens beschikbaar te stellen.

Bekijk uw zorgverzekering

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of uw zorg wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt.
  • Onze zorg valt voor volwassenen onder het wettelijk eigen risico. Dit betekent dat u ieder jaar eerst een bedrag zelf moet betalen, voordat uw zorgverzekeraar kosten gaat vergoeden. 

MijnJBZ

Via MijnJBZ kunt u zelf een deel van uw persoonlijke en medische gegevens inzien die in het JBZ over u bekend zijn. Zie ook: Wat kan ik in MijnJBZ zien? 

Herhaalrecept? Zo geregeld via MijnJBZ

Het aanvragen van herhaalrecepten kan digitaal. U hoeft dit niet meer telefonisch te doen. U kunt via MijnJBZ uw medicatie bestellen. Elke dag van de week 24 uur per dag. Het bestellen van herhaalmedicatie geldt alleen voor medicijnen die zijn voorgeschreven door een specialist in het JBZ.

Code GYN-303
Laatste revisie: 5 december 2024 - 13:57
Hoe verloopt de behandeling?

Lucrin (leuproreline) injectie

Lucrin (of Zoladex) is een spuit waar het hormoon GnRH in zit (Gonadotrofine Releasing Hormone). Door dit hormoon als injectie te zetten stopt de hypofyse met het aanmaken van hormonen (FSH, LH) waardoor de menstruele cyclus stil komt te liggen. De eierstokken worden niet meer gestimuleerd en stoppen tijdelijk met het maken van een eisprong. De eierstokken maken daardoor ook geen vrouwelijke hormonen (oestrogeen, progestageen) aan. U komt in een tijdelijke (kunstmatige) overgang. 

Hierdoor wordt het baarmoederslijmvlies niet meer gestimuleerd. Als u endometriose heeft, dan komt hierdoor ook dit weefsel tot rust. In geval van vleesbomen; ook deze zullen zonder de vrouwelijke hormonen 20-50% krimpen. 

Na het zetten van de spuit wordt de hypofyse even kort geprikkeld, u krijgt een flare-up (opleving), waardoor u 3-4 dagen juist iets meer hormonen heeft. Hierna zakken de hormonen en ontstaat vaak een onttrekkingsbloeding (7-10 dagen na het zetten van de 1e spuit). 

Bij de meeste vrouwen stopt het bloeden binnen 30 dagen en worden zij daarna, zolang ze de Lucrin gebruiken, niet meer ongesteld. 

Na het stoppen met Lucrin krijgt u uw eigen menstruele cyclus weer terug, tenzij u al zelf de overgangsleeftijd hebt bereikt. 

Voor Lucrin wordt een recept voorgeschreven door uw arts. U haalt de injectie zelf op bij de apotheek en kunt deze laten zetten door een van onze doktersassistenten. Maak hiervoor een afspraak bij de polikliniek. In overleg kan de injectie ook in de huisartsenpraktijk worden gezet. 

De Lucrin van 3.75 mg is bedoeld voor een periode van ongeveer 1 maand

De Lucrin van 11.25 mg is bedoeld voor een periode van ongeveer 3 maanden. Sommige vrouwen merken dat de spuit zijn werking al iets eerder verliest. 

Vaak geven we de Lucrin eerst voor 1 maand om te wennen. Als de bijwerkingen dan niet te erg zijn, vervolgen we met injecties per 3 maanden. Het medicijn kan veilig worden gebruikt voor een periode van 2 jaar. U krijgt wel regelmatig een evaluatie (belconsult of afspraak) bij ons. 

Bijwerkingen van Lucrin kunnen zijn:

  • stemmingswisselingen;
  • verminderde zin in seks (libido);
  • hoofdpijn;
  • opvliegers;
  • nachtzweten;
  • vermoeidheid;
  • gewrichtsklachten;
  • botontkalking; dit bij langdurig gebruik, langer dan 6 maanden, zonder aanvullende hormonale ondersteuning.

Hulp bij bijwerkingen van Lucrin

Het is mogelijk na 1 maand Lucrin gebruik, het te kort aan hormonen via een omweg aan te vullen (add back therapie). Hierbij kunnen we bij u de ontbrekende vrouwelijke hormonen aanvullen, bijvoorbeeld door hormoon suppletie therapie. Een voorbeeld hiervan is Femoston, of de pil. Een aantal bijwerkingen kan hierdoor beter worden, zonder dat we het gewenste effect van de Lucrin voor uw behandeling (endometriose, vleesbomen, hevig bloedverlies) verliezen.