Headerafbeelding
afdelingen kindergeneeskunde wachtkamer
Behandeling

Koorts bij kinderen

Wanneer een kind koorts heeft is het belangrijk dat u goed blijft opletten of de situatie verandert. Deze informatie kan daarbij een handig hulpmiddel zijn.

Van de arts heeft u adviezen gekregen over de koorts bij uw kind. We raden u aan om als eerste de film koorts bij kinderen te bekijken. Hierin ziet u tips en adviezen voor een goed herstel met de belangrijkste informatie over het zorgen voor uw kind met koorts. Verder leest u wat u zelf voor uw kind kunt doen. Waar u precies op moet letten en wat u daarbij moet doen.

Koorts bij kinderen

Hier vindt u alle belangrijke informatie over koorts bij kinderen.

Praktische tips

Wat neemt u mee voor uw kind?

Neem bij iedere afspraak een geldig identiteitsbewijs van uw kind mee! Lees hier wat u eventueel nog meer moet meenemen.

Afspraak op de polikliniek in ’s-Hertogenbosch, Boxtel, Drunen of Rosmalen? Meld uw kind dan bij aankomst eerst digitaal aan. Lees hier hoe dit werkt.

Bekijk de zorgverzekering van uw kind

Controleer zelf vóór een afspraak in het JBZ of de zorg voor uw kind wordt vergoed:

  • Bekijk hier met welke zorgverzekeraars het JBZ een contract heeft.
  • Het hangt ook af van uw polis of uw zorgverzekeraar alle zorg volledig vergoedt. 
  • Voor kinderen tot 18 jaar hoeft geen eigen risico betaald te worden. Let op! Bijvoorbeeld bij bepaalde medicijnen, betaalt u wel een wettelijke eigen bijdrage. Dit is iets anders dan het eigen risico. 

     

MijnJBZ voor kinderen

Kinderen onder de 12 jaar en hun ouders kunnen niet inloggen in het dossier van het kind in MijnJBZ. Wilt u informatie in het dossier inzien? Dan kunt u mogelijk een machtiging voor uw kind aanvragen. Kijk voor de actuele informatie op www.mijnjbz.nl/machtiging.

Opleidingsziekenhuis

In het JBZ leiden we verpleegkundigen, coassis­tenten, artsen en andere zorgverleners op. Dit betekent dat bij uw afspraak soms meerdere zorgverleners aanwezig zijn. En het kan zijn dat u onderzocht of behan­deld wordt door een zorgverlener in opleiding. Deze zorgverlener werkt altijd onder supervisie van een gekwali­ficeerde zorgverlener.

Meer informatie

Code KIN-752
Laatste revisie: 12 december 2024 - 16:21
Koorts bij kinderen

Koorts bij kinderen

Wanneer de temperatuur van het lichaam boven de 38 graden komt is er sprake van koorts. Dit is een normale reactie van het lichaam op een infectie. De temperatuur kan oplopen tot boven de 40 graden en wisselen tijdens de dag of per dag. Dit zegt niets over hoe ernstig de ziekte is en komt vaak voor bij jonge kinderen.

Wat is de oorzaak?

De oorzaak van koorts bij uw kind kan zijn:

  • er komen tanden door bij uw kind;
  • een infectie;
  • na een vaccinatie.

Infecties worden meestal door een virus veroorzaakt, zoals bij verkoudheid of griep. In sommige gevallen is er een infectie door een bacterie. De infecties door bacteriën die bij kinderen het meeste voorkomen, zijn longontsteking of een nierbekkenontsteking. De meest ernstige infecties zijn hersenvliesontsteking of bloedvergiftiging. Deze komen maar heel soms voor.

Hoe weet u dat uw kind koorts heeft?

Bij koorts voelt uw kind warm aan. Uw kind kan moe en hangerig zijn, of minder willen eten of drinken. Ook kan uw kind last hebben van hoesten, keelpijn, buikpijn of hoofdpijn.

U kunt met een thermometer de temperatuur opmeten. Dit kan met een thermometer via de billen (in het poepgaatje) of met een oorthermometer. De oorthermometer mag worden gebruikt bij kinderen die ouder zijn dan 1 jaar. Meet elke keer op dezelfde manier.

Bij een temperatuur boven de 38 graden heeft uw kind koorts.

Paracetamol

Koorts is op zichzelf onschuldig en het is niet nodig de temperatuur te verlagen. Dit geldt ook voor koorts boven de 40 graden. Heeft uw kind pijn, is het hangerig of voelt uw kind zich ziek? Dan kan paracetamol helpen. Geef paracetamol op vaste tijden volgens de bijsluiter. Het gebruik van paracetamol staat de normale genezing van uw kind niet in de weg. Paracetamol voorkomt geen koortsstuipen.

Antibioticum

Bij sommige infecties kan een antibioticum nodig zijn. Het is belangrijk om te weten dat behandeling met een antibioticum niet helpt tegen virussen. Ook kan het niet altijd bacteriële infecties voorkomen. Een arts beoordeelt of uw kind antibiotica nodig heeft. Bij gebruik van een antibioticum kunnen bijwerkingen optreden, zoals huiduitslag, braken of diarree. Heeft uw kind bijwerkingen? Dan belt u naar de arts die het heeft voorgeschreven.

Waar moet u op letten bij uw kind?

alarmsignalen in de kleuren rood-oranje-groen met actie

Wat kunt u zelf doen?

Volg onderstaande adviezen op als uw kind koorts heeft. Wanneer uw kind normaal speelt, drinkt en plast, zijn dat geruststellende tekenen. Dit kan echter veranderen, dus het is belangrijk dat u uw kind goed in de gaten houdt. Let daarbij op de specifieke signalen die hierboven beschreven staan.

  • Geef uw kind genoeg te drinken, bied regelmatig kleine beetjes aan. Geef geen koolzuurhoudende dranken. Het is niet erg wanneer uw kind een paar dagen niet eet.
  • Kleed uw kind niet extra warm aan, maar zorg dat het de warmte kwijt kan.
  • Uw kind mag alles doen waar hij of zij energie voor heeft. Extra bedrust is niet nodig, maar laat uw kind rustig uitzieken.
  • Als uw kind pijn heeft of zich niet prettig voelt, kunt u paracetamol geven volgens de bijsluiter.
  • Bij verkoudheid kunt u de neus een paar keer per dag de neus spoelen met zout water, of gebruik eventueel een slijmzuiger om de neus open te houden. Dit kunt u bij de drogist kopen.
  • Het kan handig zijn per dag bij te houden wat de temperatuur van uw kind is en hoeveel uw kind plast.
  • Wanneer uw kind vlekjes krijgt, doe dan de glastest.

Glastest

U doet de ‘glastest’ als uw kind ziek is en vlekjes krijgt. Duw een glas stevig tegen de huid. Blijven de vlekjes zichtbaar door het glas heen? Dan kan dit wijzen op een ernstige infectie. Dan is het belangrijk dat u snel uw huisarts/huisartsenpost belt of naar de behandelend arts. Dit is dan via de polikliniek of in de avonduren via de afdeling Spoedeisende Hulp.

glas tegen het been houden waar de rode plekje zitten

Bij kinderen van 3 maanden tot 6 jaar kan bij koorts een koortsstuip optreden. Dit is een aanval van trekkingen met armen en benen, waarbij uw kind bewusteloos raakt. Het komt voor bij 1 op de 20 kinderen. Meestal gaat de aanval na enkele minuten vanzelf over. Wanneer uw kind een koortsstuip heeft, is het belangrijk dat u bij uw kind blijft. Zorg ervoor dat uw kind zich niet pijn kan doen.

Bel 112 als de stuip langer duurt dan 5-10 min. Is de stuip eerder over dan belt u uw huisarts. Deze verwijst u zo nodig door naar een kinderarts. Koortsstuipen veroorzaken geen schade aan de hersenen en bij een gewone koortsstuip is geen aanvullend onderzoek nodig.

Heeft u nog vragen als u weer thuis bent? Dan belt u de eerste 24 uur naar de afdeling waar u deze informatie heeft meegekregen. 

Spoedeisende Hulp, telefoonnummer: (073) 553 27 00

polikliniek Kindergeneeskunde, telefoonnummer: (073) 553 23 04

Na 24 uur belt u uw huisarts. 

Deze tekst is afkomstig van het Erasmus MC Rotterdam